De gezonde lifestyle van de student

4 minuten

Veel mensen zeggen dat de studententijd de leukste tijd van je leven is, maar misschien is het ook wel de drukste tijd van je leven; van colleges naar je bijbaan en eindigen met een drankje in de kroeg. Dat is nog maar een van de vele voorbeelden van hoe een heen-en-weer-vlieg-dag van een student eruit kan zien. Gezond eten kan er dan zomaar bij inschieten. Bovendien zijn tijd en geld meestal niet in overvloed aanwezig. Daarom wil ik studenten een paar tips geven om helemaal binnen een studentenbudget, slim en gezond boodschappen te doen!

1. Kies voor huismerken
Huismerken zijn vaak 30% goedkoper dan A-merken en vaak proef je het verschil niet eens.

2. Doe je boodschappen op de markt
Op de markt kun je meer krijgen voor minder geld. Groenten en fruit zijn vaak een stuk voordeliger. Als je geen markt in de buurt hebt,  kun je ook naar goedkopere supermarkten zoals de Lidl en Aldi gaan.

3. Ontdek de Turkse en mediterrane supermarkten
Je vindt hier producten die je niet altijd in de supermarkt of op de markt kunt vinden. Peulvruchten, noten, exotisch fruit en dadels vind je hier voor een scherpe prijs.

4. Koop niet teveel, betaal meer en eet minder
Wanneer je meer uitgeeft aan gezonde voeding ga je zuiniger met dit eten om. Ook bevat gezonde voeding, zoals groenten en fruit, vezels waardoor je sneller vol zit. Gooi ook niet teveel in één keer in je winkelmandje, want zoveel als je ogen zien krijg je niet op. En zeg nou eerlijk, WRM een zak chips voor €1,30 kopen (die je waarschijnlijk in één avond opeet) als je voor hetzelfde geld een tros bananen met 3 mango’s op de markt kunt kopen?

5. Doe boodschappen met je huisgenoten
Als je naar de markt gaat, krijg je vaak een hele lading aan groenten en fruit mee die je in je eentje binnen een week niet op krijgt. Zorg dat je iemand kan strikken die enthousiast is om met jou naar de markt te gaan en de boodschappen en kosten met je wil delen!

6. Maak een boodschappenlijst

Niet alleen slim boodschappen doen zorgt ervoor dat je als student met een studentenbudget gezond kunt eten, maar ook manieren om zuiniger met je eten om te gaan kunnen je helpen om met je budget rond te komen.

1. Vries eten in
Let eens op supermarktaanbiedingen. Het loont enorm om bij bepaalde aanbiedingen wat meer in te slaan. Groente en fruit, maar ook vis en vlees kun je namelijk gemakkelijk invriezen en daarmee langer bewaren. Daarnaast kun je diepvriesgroenten kopen; ze zijn net zo vers of verser dan gewone groenten, omdat ze binnen enkele uren na de oogst worden ingevroren. Bovendien zijn diepvriesgroenten goedkoper en langer houdbaar dan verse groenten.

2. Koop seizoensgroenten en –fruit
Koop seizoensgebonden groenten en fruit. Het scheelt een smak aan geld en de smaak is beter. Denk maar eens aan aardbeien. Wanneer je die in december koopt zijn ze lang niet zo zoet en goedkoop als in de lente. Met het kopen van seizoensproducten ben je daarnaast ook nog eens milieubewust bezig!

3. Bewaar eten dat je over hebt in de koelkast
Wanneer je eten over houdt hoef je dit niet weg te gooien.  Je bewaart het gewoon in de koelkast voor de volgende dag. Dit scheelt geld en tijd. Zorg er wel voor dat je de restjes eten goed afsluiten een schone, goed afsluitbare bakjes.

4. Eet 3 maaltijden per dag
Probeer elke dag de drie hoofdmaaltijden te eten: ontbijt, lunch en avondeten. Vaak is het zo dat studenten ‘s ochtends te laat op staan en niet ontbijten. De kans dat er later op de dag meer energierijke tussendoortjes worden gegeten is dan groot. Bovendien is een Snicker uit de automaat of een muffin en broodje uit de kantine duurder dan die twee boterhammen die je ’s ochtends had kunnen eten. Kies als tussendoortje voor fruit, groenten of noten. Dit bevat vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt en je minder gaat snacken op een dag.

5. Kook alvast een aantal maaltijden aan het begin van een drukke week
Als je net in een stressvolle tentamenperiode zit is het voor het behoud van je concentratie goed om tussendoor een goede pauze te nemen en goed te eten. Overweeg  om voor een paar dagen vooruit te koken zodat je alle aandacht op je studie kunt richten en toch gezond kan eten. Op je vrije dag zou je een aantal gezonde maaltijden voor de rest van de week kunnen maken. Het is beter, gezonder en goedkoper dan die snelle kant-en-klaar maaltijden of afhaalhappen. Houd wel rekening met  tip 3.

Naast al deze tips zijn voldoende slaap en beweging ook belangrijk voor een gezonde lifestyle. Dat kost tijd en discipline. Maar wie daardoor uiteindelijk goed in z’n vel komt te zitten  wint daarmee juist veel tijd terug. Je studieprestaties worden immers beter, waardoor je sneller studeert en beter presteert. Probeer in ieder geval twee tips altijd in je achterhoofd te houden en dan beloof ik dat je geld bespaart en nog net een stukje gezonder gaat eten.

Voor meer voedingsinspiratie kun je een bezoek brengen aan de website sistersaboutfood.com. Mijn zus en ik houden ons bezig met voeding en mind vanuit onze achtergrond als (bijna) diëtisten. Wij geven ook persoonlijke voedingsadviezen.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!