Waarom worden zilveren sieraden zwart?

2 minuten

Ik ben een redelijke sloddervos. Dat kunnen mijn moeder en vriendenkring zeker weten beamen. Zo ben ik ook regelmatig mijn sieraden kwijt. Alleen mijn ‘kostbare’ sieraden berg ik goed op. Althans, daar was ik zelf van overtuigd. Totdat ik op zoek ging naar de oorbellen die van mijn inmiddels overleden oma waren geweest. Ik had ze 100% zeker in dat blauwe doosje op m’n plank in m’n kamer gelegd. Daar zaten we het zelfde soort knopjes in, maar deze waren zwartgeblakerd. Zwartgeblakerde oorbellen? Nee, dat kunnen ze niet zijn geweest; mijn oma’s oorbellen waren echt zilver! Ik begon desalniettemin te twijfelen aan mijn opbergkunsten en wilde het echt zeker weten. Ik ging naar de juwelier om te vragen of dit mijn zilveren oorbellen waren. Ze leken namelijk verdomd veel op H&M knopjes. En je raadt het waarschijnlijk al: Het waren wel degelijk mijn oma’s sieradenknopjes. Echt zilver kan ook zwart blakeren!

Maar hoezo? Waarom?

Het is dus een fabeltje dat alleen sieraden verkleuren die van minder zuiver zilver zijn. Het is namelijk een natuurlijk proces van zilver; ‘oxideren’. Zelfs gouden sieraden kunnen oxideren! Het zwarte laagje op het sieraad wordt veroorzaakt door waterstofsulfide (jij kent het waarschijnlijk als de lucht van rotte eieren). Wanneer het zilver in contact komt met deze stof is komt er een chemische reactie. Dit veroorzaakt het zwarte laagje op het sieraad. Dit heet zilversulfide. Maar hoe komt die waterstofsulfide dan in aanraking met zilver? Dat kan op verschillende manier; de zwavel kan zitten in sommige parfums, uien, eieren, wol, elastiek, rubber en zelfs latex. Dus wanneer je de volgende keer aan het koken bent, wol aan doet, of iets aan het doen bent met latex, denk even aan je zilveren sieraden!

Het kan ook liggen aan jou. Jouw huid geeft namelijk ook stofjes vrij die kunnen reageren met zilver. De zuurgraad van de huid is een belangrijke factor. Deze zuurgraad wordt beinvloed door of je veel alcohol hebt gedronken of aan het type en aantal medicijnen dat je slikt. Transpiratie is daarom ook een invloedrijke factor; door de ammonia in het zweet kan het zilver ook eerder gaan oxideren.

Wat doe je dus om jouw lievelings sieraden te beschermen?

Doe je sieraden pas om als je je parfum op hebt, je make-up goed zit aangebracht en ingetrokken is en je hairspray al een paar minuten in je haar zit!

Mijn oorbellen glanzen inmiddels weer als vanouds. Hoe ik dat heb gedaan? Heet water en zout in een glas, wikkel je sieraad in een dun laagje zilverfolie en leg je sieraden een nacht in dit mengsel! Wikkel ze ‘s ochtends weer uit en wrijf ze even op en ze shinen weer zoals nieuw!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!