Waarom sinaasappelsap na het tandenpoetsen zo verschrikkelijk smaakt

2 minuten

Dit heeft eigenlijk geen lange inleiding nodig. Het is ochtend, je hebt net je tanden gepoetst en je wilt lekker ontbijten met een glaasje sinaasappelsap. Je neemt een slok en.. gatverdamme!!! Je tong is net mishandeld. Als teleurstelling een smaak was, dan zou het zo proeven. Heel jammer dit natuurlijk want ik (en ik denk vele anderen) houd van een lekker glaasje sinaasappelsap in de ochtend. Helaas kan ik daar nu bijna nooit van genieten, tenzij ik tussen het tandenpoetsen en het ontbijt zelf een wachttijd instel, zodat mijn tong weer normaal dingen kan proeven. Ik ben me hierdoor wel gaan afvragen:  WRM proeft sinaasappelsap zo vies vlak na het tandenpoetsen?

WRM die vieze smaak na het tandenpoetsen?
Veel van jullie zullen nu zeggen; “ja maar Yaël toch, natuurlijk is alles viezer na het tandenpoetsen. De smaak van tandpasta, is zo overheersend dat het andere smaken domineert”. Ja dat klopt, de mintsmaak in tandpasta is heel sterk. Maar als dit het enige was dan zou ik er natuurlijk geen artikel over schrijven voor WRM magazine, toch?

Zoals je waarschijnlijk al weet kan je tong 5 basissmaken herkennen: zout,zoet,zuur,bitter en umami. Dit proeven gaat via receptoren die op je tong zitten, wanneer er een smaakstof(dus wat je eten smaak geeft) bindt aan zo een receptor, activeert dat een receptor en dan wordt er weer via een zenuw een signaaltje naar je hersenen gestuurd zodat jij denkt “dit proeft zoet”, of dat je het eten stiekem in je servetje stopt. Deze receptoren werken specifiek, zo proef je met je zoet receptoren alleen zoet en met je zout receptoren alleen zout. Wat dit nou met tandenpoetsen te maken heeft? In je tandpasta zit een stofje dat natriumlaurylsulfaat heet. Dit stofje zorgt ervoor dat er lekker veel schuim ontstaat tijdens het tandenpoetsen. Best wel leuk stofje zo op het eerste gezicht, maar het probleem met natriumlaurylsulfaat is dat het tijdelijk je zoete receptoren op je tong blokkeert. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat je geen zoete smaken meer kan proeven, wat simpelweg best wel ‘lame’ is. Daarnaast zorgt deze stof er ook nog voor dat de fosfolipiden op je tong (vetmolecuultjes) kapot gaan. Dus, boeiend, wat maken vet moleculen nou uit? Deze fosfolipiden die zorgen er ook voor dat de bitterreceptoren op je tong geïnhibeerd worden, dus dat niet alles bitter smaakt. Het zijn dus eigenlijk een soort smaakbatmans op je tong die je tong beschermen tegen bittere smaken (in mijn hoofd klopt die vergelijking gewoon). Wat er dus eigenlijk gebeurt bij het tandenpoetsen is dat je zoetreceptoren geblokkeerd worden en je bitterreceptoren meer worden geactiveerd als het ware, geen wonder dat je sinaasappelsap -en eigenlijk bijna al het andere wat je erna eet- proeft naar teleurstelling.

Kan ik hier iets aan doen?
Yes, je kan tandpasta kopen zonder natriumlaurylsulfaat, dit zorgt ervoor dat alles na het tandenpoetsen nog normaal smaakt. Of je wacht even na het tandenpoetsen met eten en drinken, zo erg is dat eigenlijk ook niet.

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!