The Ocean Cleanup

2 minuten

Miljoenen tonnen plastic vervuilen onze oceanen. De Delftse lucht- en ruimtevaarttechniekstudent Boyan Slat (19) bedacht een concept om op grote schaal plastic te verwijderen uit de oceanen. Hij heeft een mooie waarom-vraag als basis voor zijn project: Waarom door de oceanen bewegen, als de oceanen door ons kunnen bewegen?” Hiermee doelt hij op het gebruik van stromingen in de oceanen als oplossing, niet als obstakel.

Een combinatie van beide werelden
Plastic bereikt deze oceanen meestal vanaf land via rivieren en waterwegen en hoopt zich dan op in vijf ronddraaiende zeestromen met een hoge concentratie: gyres. Niet alleen doodt het afval jaarlijks miljoenen waterdieren en vogels, ook kan het de verspreiding van schadelijke algen bevorderen. Daarnaast fungeert het als een transportmiddel voor verontreinigende stoffen die zich ophopen in de voedselketen. Door zon, golven en stromingen breekt afval af in kleine stukjes, maar het plastic blijft rondzwerven. Veel van dit plastic in zee is niet eens te zien. De concentratie van kleine stukjes plastic is namelijk 40 keer zo hoog als die van het aantal grote stukken. Er zijn ontzettend veel acties voor de preventie van afval, maar we blijven mensen. Boyan kwam met het volgende: Waarom gaan we alleen voor de preventie en niet voor het opruimen? We hebben een combinatie van beide werelden nodig: voorkomen én opruimen.

De uitvinding
Zijn verhaal werd wereldwijd een sociale hit. Blijkbaar delen veel mensen de gedachte dat er iets moet gebeuren aan de enorme milieuvervuiling. Het idee is eigenlijk vrij simpel: recyclestations drijven in de oceaan. Het plastic wordt naar de stations gedreven, waar het vervolgens in een grote bak terecht komt. Dan kan het gerecycled worden. Het is niet de bedoeling dat vissen en ander zeeleven uit de zee worden gehaald, dus het platform is zo ontworpen dat het plastic hiervan wordt gescheiden. Energie zal afkomstig zijn van de zon, stromingen en golven en zo zal het platform zichzelf kunnen onderhouden. Boyan hoopt met zijn uitvinding minstens een derde van het totale plastic oceaanafval op te ruimen in een periode van vijf jaar. Het gaat hier om 7.250.000.000 kg. Om je in te beelden hoeveel dit is: net zoveel als het gewicht van 993 Eiffeltorens bij elkaar.

Het vervolg
Er is ondertussen door middel van crowdfunding (alternatieve vorm van financiering, waarbij particulieren kleine bedragen doneren) meer dan 80.000 dollar opgehaald voor onderzoek. Met het succesvol afronden van dit onderzoek, kan er verder worden gaan met een pilot-versie, gevolgd door het daadwerkelijk volledige uitvoeren van The Ocean Cleanup.

Waarom niet een handje meehelpen?
Kijk voor meer informatie op www.boyanslat.com

 

 


Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!