Antwoorden lezersvragen oktober – deel 2

4 minuten

Klik hier voor het eerste deel waarin de volgende vragen beantwoord werden: “WRM is in Amsterdam geen sprake van pauze tijdens films?”, “Wat betekent ‘over een blauw steentje piesen’?”, “WRM snijdt men in pompoenen met Halloween?” en “WRM bestaat men voor 65% uit water?”.

Het vervolg…

WRM heet het ‘uit de kast komen’?
Vraag: Butet
Antwoord: Kartika

Tegenwoordig wordt de kast gezien als metafoor voor  een donkere plek waar je je geheimen in verborgen houdt. De kast (in het Engels een cupboard, of ook gewoon closet) is dus ook de plaats waar je je ‘verstopt’, als je homo of lesbienne bent en dit niet – en dit zegt het al – naar buiten toe durft te uiten. Uit de kast komen houdt in dit geval in dat je je ‘geheim’ onthult en uitkomt voor je seksuele geaardheid.

Dit verhaal heeft echter een voorgeschiedenis en daarvoor moeten we even overstappen op de Engelse versie van deze uitspraak, namelijk coming out of the closet of simpelweg coming out. Volgens het English Oxford Dictionary wordt de uitspraak coming out of the closet namelijk pas in 1963 voor het eerst gebruikt door Sylvia Plath in London Magazine. Veel eerder had coming out een hele andere betekenis. Coming out betekende dat je jezelf als het ware presenteerde op de drag balls die in New York, Chicago, New Orleans, Baltimore en andere steden werden gehouden. Deze waren geïnspireerd door de debutantengala’s waar jonge vrouwen zichzelf voor het eerst als ‘volwassene’ presenteren naar de rest van de samenleving toe.

Coming out refereerde dus in deze tijd niet naar het feit dat je je eerst verstopte en nu tevoorschijn komt, maar gewoon dat je vanaf nu deel nam aan de rest van de samenleving. Kranten besteedden vaak veel aandacht aan deze drag balls, of gay debutante balls,  dus het feit dat je daar aanwezig was betekende algauw dat je gay was. Maar dit wil niet zeggen dat dit daarvóór een geheim was, wat ‘coming out’ vandaag de dag impliceert.

WRM is seks gezond voor je?
Vraag: Bob
Antwoord: Ghislaine

Nu zijn er talloze redenen WRM je met iemand van bil zou moeten gaan, puur omdat het gezond is. We zullen er een paar voor je noemen.

Uitgeput na de seks in slaap vallen, daar wordt in menig film of serie over gegrapt. Nu hebben deze scriptschrijvers dat niet zomaar verzonnen. Door de stof oxytocine, die vrijkomt wanneer je opgewonden raakt, voel je je na de seks vermoeid en val je ‘makkelijker’ in slaap. Stiekem is seks dus ook goed wanneer je kampt met slapeloosheid…

Het smoesje ‘nee, schat, ik heb hoofdpijn’ kun je nadat je dit artikel hebt gelezen goed ontkrachten. Seks is namelijk de ideale pijnstiller. WRM? De hormonen endorfine en noradrenaline zijn hier de magische helers. Endorfine komt vrij bij de seks en kan worden vergeleken met morfine, ons allen bekend als zeer pijnstillend goedje. Ook noradrenaline komt vrij bij de seks en dit geeft vrouwen een fijn en rustgevend gevoel. Dit heeft als effect dat bloedvaten meer open gaan staan en de spanning dus verdwijnt; wat weer resulteert in je weer ‘kip lekker’ voelen!

Vrouwen, opgelet! Naast goede voeding en sporten in de sportschool heeft onderzoek uitgewezen dat sporten in bed uitermate geschikt is tegen cellulitis. WRM? Oestrogeen komt vrij bij de seks en deze zorgt onder andere voor vernieuwing van de huid waardoor deze elastischer en steviger wordt. Oestrogeen zorgt er ook nog eens voor dat je haar meer gaan glanzen en sterker wordt. Double win!

De koude herfstlucht dendert weer lekker tegen de weerstand van je lichaam aan en je wordt vaker ziek. Nu kun je dit minderen door, jawel, de liefde te bedrijven. Hoe werkt zoiets? Wanneer je seks hebt, wordt de stof immunoglubuline A aangemaakt (voor 30%) en deze stof zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor verkoudheid en griepjes!

En dit was nog maar een schijntje van wat er allemaal goed is voor je gezondheid als je sekst!

WRM houden we niet gewoon altijd zomertijd aan?
Vraag: Monique
Antwoord: Kartika

De reden dat we niet de zomertijd aanhouden is omdat, technisch gezien, wintertijd de standaard tijd is en de zomertijd de aangepaste!

In 1907 kwam Engelsman William Willet met het geniale voorstel. Pas in 1916 werd zomertijd voor het eerst toegepast door de Duitsers, waarna een aantal landen volgde. Zo ook Nederland, totdat dit in 1943 weer werd afgeschaft. In 1977 vond echter wereldwijd een oliecrisis plaats, waardoor men zo min mogelijk energie wilde verspillen. Zomertijd werd om deze reden in Nederland weer ingevoerd. Redelijk verwarrend. “Minder energieverbruik” is dan ook een veelgenoemde reden voor het instellen van zomertijd. In de zomer komt de zon een uur eerder op waardoor veel daglicht verloren zou gaan als we niet aan zomertijd zouden doen.

Echter, over het energiebesparende karakter van de zomertijd bestaat twijfel. Daarnaast is zomertijd in andere opzichten nadelig. Voor de landbouw bijvoorbeeld: planten en dieren hebben hun eigen ritme – je kunt een kip niet vragen om een uur eerder eieren te gaan leggen. Boeren moeten hier dus rekening mee houden.

Weetjes
– Momenteel zijn er zeventig landen die zomer- en wintertijd hanteren
– De zomertijd duurt zeven maanden en de wintertijd duurt vijf maanden
– ezelsbruggetjes:
In het vóórjaar moet de klok vóóruit, dus in de winter achteruit.
Als het weer achteruit gaat, gaat de klok ook achteruit.

Heb jij nog een prangende WRM-vraag? Schroom niet en deel hem met ons. Dan gaan wij voor je op zoek naar het antwoord!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!