Waarom blauw voor jongens en roze voor meisjes?

3 minuten

Meestal is de eerste vraag als iemand zwanger is: is het een jongetje of is het een meisje? Want hier hangt veel vanaf. Buiten de naam, die toch vrij belangrijk is, bepaalt het geslacht van de baby ook de kleur van veel dingen. Het babykamertje, de rompertjes, het geboortekaartje, de sokjes. Bij jongetjes is dit vaak blauw en bij meisjes roze. Maar WRM is blauw een jongenskleur? En WRM is roze voor meisjes?

Geschiedenis
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, deze kleurverdeling was vroeger precies andersom. Vooral in de katholieke wereld, waar Jezus vaak werd afgebeeld in het rood of roze en waar Maria in het blauw gekleed ging. Op deze manier werd rood en roze het symbool voor mannelijkheid en het blauw van Maria voor vrouwelijkheid. Tot in de twintigste eeuw werd er vooral wit voor babykleertjes gebruikt.

Rond 1920 kwamen er pas echte jongens- en meisjeskleuren omdat er toen technieken ontstonden om textiel op een niet-giftige manier te kleuren. De vrouwenkamers kregen hierdoor vaak een pastelkleur, zoals roze. De werkkamers voor mannen kregen donkere, stemmige kleuren. In deze tijd kwam ook het gebruik van het geboortekaartje op. De kaartjes voor de jongens waren vaak blauw, omdat blauw de kleur is van bescherming. Deze jongens moesten als stamhouder namelijk de naam van de familie beschermen. Ook is blauw de kleur van de hemel en geloofde men dat de boze geesten dan niet op de beschermer van de familienaam afkwamen. Roze werd voor meisjes gebruikt, een lieve en zoete kleur, het ideale karakter van een meisje en een goed contrast met de kleur blauw.

Hoewel de bronnen elkaar tegenspreken over de periode rond 1920 (sommige bronnen melden dat het de regel was om jongens in het roze te kleden en meisjes in het blauw, omdat roze een sterkere kleur is en dus meer geschikt zou zijn voor een jongen) werd in 1940 het een en ander veel duidelijker. Producenten bepaalden toen namelijk dat roze voor meisjes was en blauw voor jongens, klaar. Dit is makkelijk en duidelijker voor de verkoop van babyspullen. Vooral in de westerse samenleving zijn roze en blauw hierin dominant. Dit komt onder andere doordat wij voor de geboorte kunnen weten wat het geslacht van het baby’tje is en hier de aankopen op aan kunnen passen.

Onderzoek
Ook als kinderen ouder zijn, hebben meisjes vaker een voorkeur voor roze en jongens voor blauw. Uit een Engels onderzoek onder leiding van Anya Hurlbert in 2007 bleek dat de voorkeur voor roze wijd verspreid is onder vrouwen. Mannen en vrouwen werden achter de computer gezet waarbij ze de opdracht kregen zo snel mogelijk te kiezen tussen twee gekleurde vlekjes. Hieruit bleek dat zowel mannen als vrouwen een voorkeur voor blauw hebben. Vrouwen hebben echter een sterkere voorkeur voor rode tinten en mannen voor groenblauwe tinten. Dit onderzoek is ook uitgevoerd met Chinese proefpersonen, die hun kinderen minder in blauw of roze kleden, en had dezelfde uitkomst. Ook werd dit onderzoek herhaald met baby’s van 4 tot 5 maanden oud. Er werd gekeken naar welke kleur zij langer keken. Hieruit bleek echter geen verschil te zijn tussen jongens en meisjes.

Conclusie
Het is dus lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag WRM blauw voor jongens en roze voor meisjes. Het kan zijn dat blauw wordt gezien als beschermende kleur en deze dus voor jongens wordt gebruikt. Meisjes worden in het roze gekleed omdat zij er zo lief uitzien en dit bij het karakter van een meisje past. Vrouwen en mannen hebben een sterkere voorkeur voor respectievelijk roze en blauw en toch levert een onderzoek onder baby’s geen verschil op.

Bron tekst:
vorige.nrc.nl/krant/article1847076.ece
willemwever.nl/waarom-de-kleur-van-jongens-blauw-en-die-van-de-meisjes-roze
jezebel.com/the-history-of-pink-for-girls-blue-for-boys
falw.vu.nl/waarom-meisjes-van-roze-houden
ashatenbroeke.nl/roze-is-voor-meisjes-blauw-is-voor-jongens
baby.be/nl/babyclub/forum/jouw-suggesties-en-opmerkingen/roze-voor-een-jongetje-blauw-voor-een-meisje
ad.nl/ad/nl/Waarom-vrouwen-voor-roze-kiezen-en-mannen-voor-blauw
knack.be/nieuws/ondertussen/hoe-roze-een-meisjeskleur-werd

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!