Waarom citrusvruchten?

2 minuten

Sinaasappelen, limoenen en citroenen.. eigenlijk niet meer weg te denken uit de keuken, laat staan in sappen, cocktails en andere dranken. Het zijn de vruchten van bomen en planten van het plantgeslacht citrus. De meeste van de citrusvruchten die wij vaak gebruiken zijn kruisingen van de oerassen en welke dat exact zijn, is lastig te definiëren .

Herkomst
Van origine komen alle oerassen van de citrusvruchten uit zuidoost Azië. Informatie over het telen ervan wordt al terug gevonden in Chinese manuscripten van 2100 v.Chr. Door deze eeuwenlange teelt en cultivatie bestaan er tegenwoordig meer dan 1000 soorten rassen. De eerste keer dat de sinaasappel Europa binnentrad is in de 16e eeuw geweest: de Portugezen namen deze mee van hun reizen. Al eerder kwamen de eerste citrusvruchten/zaden mee met de karavanen van Alexander de grote (350 v.Chr). De Arabieren kweekten er de bittere sinaasappels mee als sierplant. Aan het einde van de 18e eeuw werd de eerste commerciële sinaasappelgaard aangelegd in de buurt van Valencia. Al gauw kwam men erachter dat de citrusvrucht goed gedijdt in het subtropische tot tropische klimaat en tegenwoordig vind je in alle gebieden met dit klimaat intensieve teelt van de vruchten.

Gebruik
Door het hoge gehalte vitamine C zijn citrusvruchten goed voor de gezondheid. Vitamine C is ook de enige soort vitamine die men kan proeven. De smaak is zuur (ascorbinezuur). Deze wordt vaak ook aan levensmiddelen toegevoegd als antioxidant. Ascorbine is een afgeleide van het woord scorbus, een verbastering van scheurbuik. Vitamine C voorkomt scheurbuik en daarom kregen zeelieden na de ontdekking hiervan deze ook mee op rantsoen. Verder bevat de schil van citrusvruchten veel etherische oliën. Deze worden toegevoegd aan cosmetica, schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. Verder bevat de schil ook pectines en deze wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel bij het maken van vruchtenjams. Ook wordt pectine soms gebruikt als vervanger voor dierlijke gelatine. De schil van sommige rassen wordt gekonfijt en gebruikt als snoepgoed of in de patisserie verder verwerkt.Verder koken wij graag met de fijn geraspte schil van de vele soorten in ons hartig eten. Het is een fijne en subtiele smaakversterker.

Voedingswaarde
Behalve vitamine C bevatten citrusvruchten veel voedingsvezels. Daarnaast bevatten citrusvruchten veel andere voedingsstoffen die er voor zorgen dat vitamine C efficiënter door het lichaam wordt opgenomen. Dit maakt de vrucht vele malen gezonder dan een vitamine pil. Verder bevatten zij ook de mineralen kalium, magnesium en fosfor en vrijwel het hele vitamine B complex. Deze verhoudingen verschillen per citrussoort. In sinaasappel zitten de meeste voedingstoffen onder hen, al bevat grapefruit weer meer foliumzuur. Goed idee dus om te variëren.

Oftewel: een veelzijdig product en altijd wel verkrijgbaar!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!