Waarom heb je na het uitgaan altijd trek in vet eten?

2 minuten

Het hoort er eigenlijk gewoon bij, de vaste stop bij de snackbar of de kebabzaak na het uitgaan. De ingrediënten die zich thuis in de koelkast bevinden, zijn vaak niet voldoende om de lust naar vet eten te stillen. Een bruine boterham met kaas voldoet simpelweg niet aan de eisen. Nee, dan op z’n minst een vette tosti met heel veel currysaus. Maar liever een broodje hamburger, een frikandel speciaal, of de meest klassieke snack: een calorierijke kapsalon, en dan natuurlijk met een halve fles knoflooksaus eroverheen.

Waar komt dat hongergevoel eigenlijk vandaan? Alcohol zelf bevat al veel calorieën. Een flesje bier bevat 120 calorieën, een wodka Red Bull 250. En aangezien het vaak niet bij één glas blijft, betekent dat dus dat je op één avond in korte tijd misschien wel zo´n 750 calorieën binnenkrijgt. Best raar dus dat je na het drinken van alcohol dan toch een enorme honger (of trek) hebt.

Alcohol en de hypothalamus

Dat je na zoveel calorieën van de alcohol toch nog een broodje shoarma naar binnen kan schuiven, komt doordat alcohol de hypothalamus (het gebied in de hersenen dat zorgt voor het handhaven van het interne milieu) stimuleert. Dit regelcentrum is verantwoordelijk voor onder andere ademhaling, lichaamstemperatuur en het creëren van een hongergevoel. Alcohol triggert dus het gedeelte in de hersenen dat ervoor zorgt dat jij honger krijgt. En dit is niet het enige gevolg van alcohol op de hypothalamus. Het is je vast niet ontgaan dat je tijdens het drinken van alcohol vaker dan gemiddeld naar het toilet moet. Ook je zwakke blaas komt door de invloed van alcohol op de hypothalamus.

Vet eten

Het hongergevoel is dus verklaard, maar de vraag blijft WRM een bakje yoghurt met vers fruit niet genoeg is om deze honger te stillen. Lange tijd werd gedacht dat dit alleen kwam doordat het gedeelte in onze hersenen dat gezond denkt uitgeschakeld zou worden door de alcohol. Omdat je grenzen na het drinken van alcohol kunnen vervagen, zou de rem op het eten van vet en calorierijk eten (die de meeste mensen in het dagelijks leven ervaren) ook verdwijnen. En hoewel dit zeker waar is, is dit niet de enige verklaring.

Koolhydraten die in alcohol zitten, spelen namelijk ook een belangrijke rol in het creëren van een hongergevoel. De koolhydraten die zich in de alcohol bevinden, worden door het lichaam omgezet in suiker. Die suiker komt uiteindelijk in de bloedbaan terecht, wat tot gevolg heeft dat de bloedsuikerspiegel toeneemt. Het lichaam reageert op een hoge bloedsuikerspiegel door meer insuline aan te maken; daardoor daalt de bloedsuikerspiegel weer.

Na het drinken van alcohol blijft de suikerspiegel op een laag niveau. Het lichaam wil de suikerspiegel weer op een normaal niveau krijgen en reageert door een hongergevoel te creëren. Het lichaam lijkt suiker nodig te hebben. Maar WRM dan niet gewoon door blijven drinken als alcohol koolhydraten en suiker bevat? Dat komt omdat het lichaam de alcohol niet erkent als suiker, maar als een soort gif. Het lichaam wil de alcohol zo snel mogelijk kwijt. Dat zorgt ervoor dat je lijf tijdens het drinken van alcohol drukker bezig is met het verwijderen van het ‘gif’, dan met het op peil houden van je bloedsuikerspiegel.

Dus de eerstvolgende vrijdagnacht dat je na een avondje stappen weer in de Febo beland bent, weet je hoe het komt dat je dat patatje oorlog écht niet kan weerstaan: het is allemaal de schuld van je bloedsuikerspiegel.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**** 1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!