Waarom hebben we nagels?

3 minuten

Krabben in je knieholte. Het lospeuteren van een plakbandje op een cadeau. Het lipje van de kaasverpakking openhalen. Alle voorgaande bezigheden kunnen frustrerende priegelwerkjes zijn, maar zonder nagels zouden we hier nog wel eens veel langer mee bezig kunnen zijn. Het is zelfs maar de vraag of we de bezigheden zonder nagels zouden kunnen voltooien. Maar WRM hebben we nu precies nagels? En wat kunnen nagels ons vertellen over onze gezondheid?

Beschermende schildjes
Hoewel wetenschappers er in het algemeen nog niet helemaal over eens zijn, wordt voornamelijk de bescherming van onze vingertoppen en tenen als belangrijkste functie van de nagel gezien. De huid onder de nagel, ofwel de vingertop of teen, functioneert als een belangrijk tastzintuig, waarmee we de wereld om ons heen kunnen bevoelen. Om goed te kunnen voelen zijn onze vingertoppen heel gevoelig, doordat veel zenuwen en bloedvaten zich net onder de huid van de vingertop bevinden. Maar door de vele bloedvaten en zenuwen is de huid rond de vingertoppen ook heel kwetsbaar. Nagels beschermen vingertoppen en tenen daarom tegen stootjes, scherpe voorwerpen en het beschadigen van de huid. Zonder nagels zou er bovendien eeltvorming ontstaan op onze vingertoppen om de huid te beschermen, waardoor het gevoel in onze vingertoppen minder zou worden en we een van onze zintuigen zouden moeten missen.

Evolutie
Vanuit evolutionair oogpunt onderscheidt de nagel de primaten, waaronder mensen, mensapen en apen behoren, van de rest van de zoogdieren. De verandering van klauwen naar bredere vingertoppen met nagels erop had vooral een praktisch voordeel: in het dierenrijk gaven ze de mogelijkheid om in bomen te klimmen, te krabben en eetbare wortels uit de aarde uit te graven. Mensen hebben deze evolutie voortgezet door zelf praktische gebruiken voor de nagel te bedenken, zoals het bewerken van kleine voorwerpen, krabben en pulken. En ook nu gebruiken we onze nagels nog om etenswaren te verkrijgen. Hoe zouden we bijvoorbeeld zonder nagels het plastic lipje van de fles sladressing kunnen verwijderen?

Gezondheidsmeter
Een andere functie van nagels is dat ze kunnen aangeven hoe het met de gezondheid van iemand gesteld is. Een tekort aan voedingsstoffen, ziektes of huidaandoeningen kunnen het uiterlijk van de nagel veranderen. Zo kunnen bloedarmoede, diabetes en psoriasis zorgen voor deukjes of rimpels op de nagels, waarmee aangegeven wordt dat de gezondheid van een persoon niet helemaal in orde is. Verder kan een blauwachtige nagel wijzen op een longziekte, terwijl zichtbare haarvaten en bloedingen op de nagelriem kunnen duiden op auto-immuunziekten. Hoewel de nagel dus veel gezondheidsproblemen kan onthullen, is het verhaal dat witte vlekjes op de nagel een calciumtekort zouden aangeven een fabel. De vlekjes komen veel voor en zijn onschadelijk. Een betere uitleg die voor de witte vlekken gegeven kan worden, is dat mensen vaak ongemerkt druk op een nagel uitoefenen, waardoor dit zichtbaar wordt op de buitenste laag van de nagel.

Decoratie
Een van de bekendste gebruiken van de nagel is natuurlijk ter decoratie. Nepnagels, nagellak en manicures zijn een paar van de talloze manieren om de praktische beschermlaagjes te versieren. Maar WRM worden lange, versierde nagels als vrouwelijk gezien? Oorspronkelijk lieten vrouwen hun nagels groeien om te laten zien dat ze van bepaalde stand waren. Een vrouw met lange nagels kan immers niet werken en had daarom andere mensen in dienst om voor haar te werken. Sinds de jaren tachtig worden lange en versierde nagels vooral gezien als een representatie van geld en vrije tijd, waardoor ze ook een bepaalde status kunnen bieden. Een belangrijke tip is om de nagels echter niet te vaak een versierbeurt te geven. Nagels bestaan namelijk uit levend weefsel, die voedingsstoffen als zuurstof op moeten kunnen nemen. Met nagellak op gaat dit lastiger en is het voor nagels daarom moeilijker infecties tegen te houden. Bovendien kan overmatig nagellak gebruik leiden tot uitgedroogde en minder sterke nagels. Vergeet je nagels dus niet te laten ademen.

 

Bronnen tekst:
Hoewerktmijnlichaam.nl/waarom-hebben-we-nagels
Ad.nl/15-zaken-die-je-nog-niet-wist-over-je-nagels
Arganolie.eu/een-aantal-dingen-die-je-waarschijnlijk-niet-weet-over-nagels
Willemwever.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/waarom-heb-je-nagels

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!