Waarom hikken we?

2 minuten

De hik, een van de meest random dingen die ons lichaam doet. Op het eerste gezicht lijkt de hik net zo een nutteloos iets als een bilverkleining uitvoeren op Jennifer Lopez. Dat is ook wel logisch want volgens mij is er niemand op de wereld die ooit heeft gezegd: “wauw chill dat ik net gehikt heb, dat had ik echt even nodig”. Maar ook al lijkt de hik het tweede meest nutteloze dat je lichaam kan doen – op 1 staat zwetende bilnaad – was hikken ooit een heel belangrijk deel van je lichaamsfuncties.

Wat is hikken eigenlijk?
Iedereen heeft wel eens in zijn leven de hik gehad. Je maakt een raar geluidje voor een paar minuten en het ziet er stom uit, maar wat is het eigenlijk precies? De hik is een spontane samentrekking van je middenrif (een spier waarmee je ademhaalt) tijdens het inademen, gevolgd door het sluiten van je strottenklepje wat uiteindelijk het typische “hik” geluidje veroorzaakt. Meestal duurt dit eventjes en dan verdwijnt de hik spontaan weer, maar dan is er dus eigenlijk niks gebeurd.

Maar WRM hikken we?
WRM hikken we eigenlijk? Wetenschappers hebben een theorie dat hikken een heel belangrijk deel was in onze evolutie van vissen naar landdieren. Miljoenen jaren geleden, toen de eerste hipster vissen eraan dachten om te evolueren tot landdieren, hadden zij een klein probleem: ze hadden nog geen longen om mee te ademen op het land. Toen probeerden ze in kleine stapjes te evolueren tot landdieren en kreeg je de dieren die we nu amfibieën noemen. Dieren die onder water en op het land kunnen ademen.  Amfibieën ademen niet zoals wij ademen maar doen dat middels een bepaald reflex dat sterk lijkt op hoe wij hikken. Toen deze diertjes verder evolueerden tot apen en uiteindelijk tot mens bleef toch nog een deel van dat reflex achter in ons lichaam – waarschijnlijk omdat moeder natuur slordig is en niet altijd alles opruimt. Volgens deze theorie vergeet ons lichaam dus soms even dat we geen kikkers meer zijn en begint het te hikken om te ademen,waarna je lichaam zich realiseert dat het nu een mens is en weer normaal gaat ademen. Eigenlijk kan je hikken dus zien als een soort shout-out van je verre amfibie voorouders.

Een andere theorie over WRM we hikken is dat het hielp bij het coördineren met ademen en de borstvoeding. Dit omdat hikken alleen maar bij zoogdieren wordt gezien en vooral vaak voorkomt bij baby’s. Het idee achter de theorie is dat we hikken om de lucht die baby’s tijdens het drinken van melk in hun maag krijgen te laten ontsnappen, waardoor ze uiteindelijk meer melk kunnen drinken. De fysiologie hierachter is dat de luchtbubbel in je maag een reflex triggert waardoor je middenrif samentrekt en je de hik krijgt.

Wat te doen tegen de hik?
De hik krijgen is toch wel irritant ook al duurt het misschien maar een paar minuten. Een paar tips om er van af te komen: Adem inhouden, boeren,  iets zwaars tillen, in een zak ademen, schrikken, hardlopen/sprinten, aan je tong trekken (raar maar waar), ontspannen en een aantal keren diep ademhalen.

Bron afbeelding: edenpictures

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!