Waarom kun je ziek worden van stress?

1 minuut

Ja hoor, het is weer zover: de tentamenweek. Om 8 uur ’s morgens staan de echte diehards met slaperige oogjes alweer voor de deur van de bieb, inclusief een bakje koffie in hun handen. Dagenlang bikkelen om dat ene tentamen nog nét even binnen te halen. Deze korte periodes van stress zorgen er vaak voor dat studenten, nadat de stress wegvalt, ziek worden. Maar de fulltimers onder ons krijgen vaak langere periodes van stress te verduren. Hoofdpijn en slapeloosheid zijn voor deze harde werkers dagelijkse kost en deze klachten moeten zeker niet licht opgevat worden: langdurige en extreme stress kan zelfs de dood tot gevolg hebben! Maar hoe kan dit? WRM kun je ziek worden van stress?

Life Change Units
In 1967 besloten de psychiaters Thomas Holmes en Richard Rahe te onderzoeken of het ervaren van stress kan leiden tot ziekte. In hun onderzoek maakten ze gebruik van 43 levensgebeurtenissen – Life Change Units genoemd – zoals echtscheidingen en ontslagen worden op het werk, om daarmee een schaal te creëren waarmee stress gemeten kon worden. Deze gebeurtenissen kregen ieder een bepaald aantal punten, afhankelijk van de invloed die ze op je leven hebben. Hoe meer van deze gebeurtenissen je aan kunt vinken, hoe hoger de score. Bij een hoge score is kans op stress en daarmee de kans op ziektes erg groot. Hieruit blijkt wel dat hoe meer emotionele stress je hebt, hoe meer je weerstand onderdrukt wordt, wat er uiteindelijk toe leidt dat je eerder ziek kunt worden.

Heb jij soms het gevoel dat stress je letterlijk ziek maakt? Er is een speciale test ontwikkeld door Huisartsen Amsterdam, waarbij je feedback krijgt in de vorm van stoplichten. Ook leer je manieren waarmee je kunt omgaan met je stress. Je vindt de test op: www.studentengezondheidstest.nl. Mijn tip? Ga lekker sporten of plan een fijn avondje uit met vrienden, succes gegarandeerd!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  7votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!