Waarom leven vrouwen langer dan mannen?

1 minuut

Het is bekend dat vrouwen over het algemeen langer leven dan mannen. De cijfers variëren van land tot land. De mannen hebben de afgelopen jaren echter wel een inhaalslag gemaakt. In Nederland staan de cijfers nu op 79.2 jaar ten opzichte van 82,9 jaar bij de vrouwen. In de Verenigde Staten zit er vijf jaar tussen, in Rusland wel 11 en in Nepal slechts één.

Milieu
Het verschil in leeftijd tussen de seksen is geïndustrialiseerde landen het grootst en in ontwikkelingslanden het kleinst. Hieruit kunnen we opmaken dat het milieu waarin je leeft dus een belangrijke rol speelt. Dit is echter hetzelfde voor mannen als voor vrouwen die op dezelfde plek wonen. Waarom is er dan toch ook een verschil tussen de levensverwachting van mannen en vrouwen? Hier zijn meerdere verklaringen voor:

Extra X-chromosoom
Al in het eerste levensjaar is de sterftekans onder jongens 25-30 procent hoger. Dit komt voornamelijk door het vrouwelijke X-chromosoom. Vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen maar één. Daarom zijn mannen kwetsbaarder bij schadelijke mutaties in dat ene chromosoom. Het extra X-chromosoom kan bij vrouwen een defect compenseren.

Geslachtshormonen
Ook de geslachtshormonen werken in het voordeel van vrouwen. Het vrouwelijke oestrogeen brengt het gehalte gevaarlijk cholesterol terug, terwijl het mannelijke testosteron dit juist verhoogt.

Leefwijze
Een hele simpele verklaring die niets met gezondheid te maken heeft: mannen nemen over het algemeen meer risico’s. Ze doen bijvoorbeeld zwaar en/of gevaarlijk werk, zijn meestal minder met hun lijf bezig en gaan minder vaak naar de dokter dan vrouwen. Laatstgenoemden zorgen over het algemeen beter voor zichzelf.

Immuunsysteem
Tot slot nog een verklaring vanuit nieuw wetenschappelijk onderzoek: het afweersysteem van vrouwen veroudert minder snel. De mutaties in de energiecentrales (mitochondriën) van onze cellen hebben alleen bij mannen effect op het verouderingsproces. Vergeleken met mannen verliezen vrouwen relatief weinig belangrijke witte bloedcellen als ze ouder worden. Hun immuunsysteem blijft daardoor langer goed functioneren. Het gaat hier om de zogenoemde T-killercellen, die het lichaam beschermen tegen infecties, en B-cellen, die antistoffen aanmaken.

De oplossing?
Maar, heren, er is hoop. Nieuw onderzoek suggereert dat gecastreerde mannen gemiddeld aanzienlijk ouder worden dan mannen die niet gecastreerd zijn. Het lijkt erop dat mannelijke hormonen het leven van de man verkorten. Of je voor deze optie gaat, tja, dat is niet aan ons…

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!