Waarom een quarter-life crisis?

4 minuten

Twintigers van nu hebben het zwaarder dan vroeger, dat constateren filosofe en antropologe Emilie Röell en hoogleraar politieke theorieën en rechtsfilosofie Herman van Gunsteren in hun pas verschenen boek Jongeren Welkom. De vraag die de twintigers van nu stellen is: wat wil ik en WRM? Deze vraag lijkt overdreven maar veel twintigers vragen dit zich af. Door de grote drang om te slagen in het leven en de top te halen, zien velen door de bomen het bos niet meer. Hoe komt het dat veel jongeren rond hun vijfentwintigste levensjaar in een dal van onzekerheid, stress en verwarring raken? Wat is een Quarter-life crisis en WRM is dit een typische crisis van onze generatie: generatie Y?

A quarter-life crisis brings many emotions with it, kind of like a boyfriend/girlfriend full of baggage—except without the sex and awkward introductions. Shame washed over me after a couple weeks, when it hit me that this wasn’t a staycation. When I realized what I had become: A 25-year-old single unemployed woman living with her parents. Yuck. Even now I’m still embarrassed typing it. (Blog: Anatomy of a quarter-life crisis Erica)

Dit is Erica. A 25 year old trying to figure out life after rock bottom. Typisch een geval van generatie Y. Maar wat is dat ‘generatie Y’? Generatie Y zijn de mensen die tussen 1980 en 1994 zijn geboren. Oftewel de Millenniumgeneratie of Peter Pan generatie. De generatie met de dromen, die niet volwassen willen worden, à la Peter Pan. Deze symbolische indeling in een generatie wordt gebruikt om aan te geven in welke tijd jij bent opgegroeid en hoe de economische omstandigheden van die tijd jouw karakter gevormd hebben. Deze ‘Generatie ik,’ is flexibel, ambitieus en zelfstandig. Er is een grote drang tot ondernemerschap en innovatie. Hierin zijn jongeren kritisch op anderen, maar vooral op zichzelf en stellen zichzelf hierbij allerlei vragen.

Wat is een Quarter-life crisis?
De Quarter-life crisis speelt zich af in een periode waarin je je invoegt in het ‘volwassen’ leven, in de volgende levensfase. Bij deze overgang vinden verschillende ‘overgangsrituelen’ plaats. Heeft onze generatie dan geen duidelijk overgangsritueel? Nee, de crisis ligt meer in het feit dat onze generatie bewust wil kiezen en voor goud wilt gaan, de top. Maar velen halen deze top niet. Duizenden voetballers trainen zich suf, maar slechts een enkeling kan voor Manchester United of FC Barcelona spelen. Dus bijna iedereen is een verliezer en haalt die top niet. Er zitten dus nadelen aan onze cultuur van vrije keuze. De generaties van nu worden geconfronteerd met een oneindige mogelijkheid aan keuzes en er heerst het idee dat je al die mogelijkheden moeten aanpakken. Deze vrijheid en grenzeloosheid werpt een angst op om keuzes te maken en brengt je in een persoonlijke crisis.

In 2009 publiceerde onderzoeksbureau Motivaction de studie De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeder. Hier laten Frits Spangenberg en Martijn Lampert zien dat de grenzeloze generatie twee kanten heeft: aan de ene kant ligt de wereld aan je voeten. Alles is mogelijk. We hebben vrijheid, dat is de positieve kant van grenzeloosheid. De andere kant van de medaille is dat je stevig in je schoenen moet staan om daar mee om te kunnen gaan. Hier heb je een ‘kompas’ voor nodig en die moet je worden aangereikt door opvoeders, mensen met levenservaring. Aan dit kompas ontbreekt het een en ander, aldus Spangenberg en Lampert. Luister naar dit interview voor meer antwoorden.

Weg met die twijfel: ‘Go be crazy’
Mike Rios kende dit goud. Hij was een ‘golden boy’, succesvol reclameman bij grote merken als Coca-Cola en Nike. Hij verliet deze business in 2009 omdat het hem niet gelukkig maakte. Zijn antwoord op de vraag WRM een Quarter-life crisis? Evil advertising, waar wij van jongs af aan mee op zijn gegroeid. Bigger, better,faster,stronger, dat is het levensmotto. Zoveel mogelijk geld maken om zoveel mogelijk spullen te kopen, dat is goud. Maar niet meer voor Rios. Zijn stelling is: ‘Make more meaning instead of more money. Go be crazy and invest in other people!’

 

Maar wat helpt je dan uit die twijfel? Beseffen dat je niet gebruik hoeft te maken van alle vrijheid en dat je niet beperkt wordt in je vrijheid als je een bepaalde keuze maakt. Je bent geen verliezer. Stap af van het geloof in de maakbaarheid van ons eigen bestaan. Dat is ook wat Erica heeft gedaan.

“True statement. I did accomplish my dream. So what’s wrong with finishing one dream and moving on to the next?”

Bronnen
-Blog Anatomy of a Quater-life crisis – 6 mei 2013.
-BV ik – VPRO, 7 oktober 2013. Kijk hier.
– Interview NOS met filosofe en antropologe Emilie Röell en hoogleraar politieke theorieën en rechtsfilosofie Herman van Gunsteren over hun boek Jongeren Welkom. Luister hier het hele interview met Röell en Van Gunsteren
– Meer over onze generatie: Documentaire Mensen van nu (7 oktober 2013)

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*    1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!