Waarom schrijven we Sinterklaasgedichten?

3 minuten

Eerder vroeg WRM zich af waarom Sinterklaas altijd mandarijntjes meebrengt. Vandaag staan we stil bij een andere traditie. Bij alle cadeaus of surprises van Sint zit vaak een Sinterklaasgedicht. Maar WRM schrijven we deze Sinterklaasgedichten eigenlijk? En wat is de geschiedenis van deze traditie? Kortom, lees alles over Sinterklaasgedichten in dit artikel!

Geschiedenis
Lange tijd werd Sinterklaas alleen in gezinnen met kinderen tot ongeveer 12 jaar oud gevierd. Doordat het echt een feest voor kinderen was waarvan er veel nog niet goed konden lezen, werden er toen nog geen gedichten voor elkaar gemaakt. Het is lastig om te bepalen wanneer het eerste Sinterklaasgedicht precies is geschreven. Het eerste Sinterklaasgedicht dat bekend is, komt voor in het verhaal Sint Nikolaas uit 1810. Dit gedicht had vooral een opvoedend karakter en vertelde het kind dat hij zijn zusje niet langer moest pesten.

Vanaf ongeveer 1880 werden Sinterklaasgedichten gebruikt om een cadeau te beschrijven. Deze gedichten waren toen nog vooral voor kinderen en jongeren bedoeld. In de loop van de twintigste eeuw gingen volwassenen ook vaker meedoen aan het Sinterklaasfeest. In de gedichten die hierbij hoorden stond niet per definitie het cadeau centraal, maar vaak werd de ontvanger van het cadeau in het gedicht beschreven.

Maar wat is een Sinterklaasgedicht? Kortweg is het een gedicht dat voor het vieren van Sinterklaas wordt geschreven. Deze gedichten hebben vaak een eenvoudige opzet en bestaan vaak uit eindrijm met het rijmschema aa bb cc enzovoorts. De eerste zin van een Sinterklaasgedicht is voor veel mensen hetzelfde. Vaak begint een gedicht met de klassieke zin ‘Sint heeft lang zitten denken, want hij wist niet wat hij jou dit jaar moest schenken.’

Sinterklaasgedichten worden vaak hardop voorgelezen. Meestal worden de slechte eigenschappen van de ontvanger van het cadeau beschreven waardoor deze gedichten een ironisch karakter hebben. Een Sinterklaasgedicht is namelijk een goede gelegenheid om elkaar eens kritisch toe te spreken. Socioloog Herman Vuijsje heeft geconstateerd (op basis van maar liefst 650 gedichten geschreven tussen 1982 en 1983) dat Nederlanders elkaar graag de waarheid vertellen in een Sinterklaasgedicht. Dit kunnen gênante gebeurtenissen zijn, maar ook lieve complimenten aan elkaar. Het kinderfeest krijgt op deze manier een volwassen karakter!

Internet
Mensen moesten vroeger hun creativiteit en woordenschat aanspreken om een mooi Sinterklaas gedicht te kunnen maken. Nu is dat gelukkig niet meer het geval en biedt het internet de nodige hulp. Denk aan de verschillende rijmwoordenboeken die je kunnen helpen met het vinden van het perfect rijmende woord. Er zijn zelfs sites waar kant en klare Sinterklaasgedichten op staan, voor als je écht weinig inspiratie hebt…

Tips
Breekt het zweet je al uit als je aan het Sinterklaasgedicht denkt dat jij binnenkort moet gaan schrijven? Lees dan de volgende tips, stop met stressen en ga gewoon lekker aan de slag!

1. Gebruik een eenvoudig rijmschema. Maak het jezelf absoluut niet moeilijker dan nodig is. Doe een eindrijm met het schema aa bb en jouw gedicht is de ster van de avond!

2. Noteer de woorden waar je het in het gedicht over wilt gaan hebben. Zo heb je al een mooie opzet van de inhoud van je gedicht. Maak grapjes en drijf een beetje de spot met de ontvanger van het gedicht. Zeg bijvoorbeeld iets over een belangrijke gebeurtenis het afgelopen jaar (Je hebt dit jaar de liefde van je leven mogen ontmoeten, maar daar heeft onze vriendschap wel voor moeten boeten) of beschrijf een gênante gebeurtenis (En toen viel je van de trap op een vol station, je voelde direct de hardheid van beton).

3. En heb je hier ooit aan gedacht? Gebruik een bekend liedje of gedichtje als leidraad en pas dit aan de situatie aan. Neem bijvoorbeeld een deel van een Sinterklaasliedje en werk dit verder uit. Of heb je een woord waar echt niets op rijmt, zoek dan naar een goed synoniem, zoals auto/voertuig, waardoor je toch over dat onderwerp kunt dichten.

4. De laatste tip: lees het gedicht voordat je het uitprint een paar keer hardop voor. Zo kun je goed horen hoe het klinkt als de ontvanger het krijgt en op 5 december voorleest.

Succes met schrijven!

Bronnen
http://lifehacking.nl/productiviteit-tips/sinterklaasgedichten-schrijven-5-snelle-tips/
http://www.de-rijmpiet.nl/sinterklaas-gedichten-tips.html

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**   3votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!