Waarom zoenen we?

5 minuten

De kus: de connectie tussen twee zielen, het moment waar de vlam tussen twee geliefden wordt aangestoken. Een moment gevuld met brandende passie, intens verlangen en natuurlijk ook een veilig en vertrouwd gevoel van intimiteit. Naast het heerlijke gevoel heeft kussen ook verschillende lichamelijke voordelen: zo komen er endorfines vrij die je gelukkiger maken, krijgt je immuunsysteem ook een opkikker en verbrand je ook nog eens calorieën (hoewel dit er niet zo heel veel zijn). Zoenen is dus goed voor je en, of je het nou doet met iemand van wie je echt houdt of met een vreemdeling die je net hebt ontmoet op een festival, het is altijd gewoon lekker. Maar ben je ooit weleens middenin een zoenpartij gestopt omdat je je afvroeg WRM mensen eigenlijk zoenen? Nee? Misschien ligt het dan aan mij. Maar als je erover nadenkt is het best wel apart dat bijna alle mensen ter wereld (op een paar culturen na waar niet gezoend wordt) vrolijk met elkaar bekken. Er zijn zelfs dieren die het doen (of iets dat zeer sterk overeenkomt met kussen)! Wat is het dat ervoor zorgt dat mensen hun tong in elkaars mond willen stoppen? En WRM drukken we niet in plaats van onze lippen onze oren tegen elkaar of wrijven we onze vingers in elkaars neus? Kortom: WRM zoenen we?

Over die vraag zijn wetenschappers al een tijdje hun hoofd aan het breken. Door de jaren heen hebben ze een aantal theorieën bedacht die kunnen verklaren hoe het komt dat wij mensen zoenen. Een van die theorieën is dat we zoenen om te kijken of onze partner wel een goed immuunsysteem heeft. In het menselijke genoom zit een bestanddeel dat MHC (Major Histocompatibility Complex) heet. MHC zorgt er simpel gezegd voor dat er bepaalde eiwitten op je cellen zitten die heel belangrijk zijn voor de werking van je immuunsysteem en hoe goed jouw lichaam infecties kan afweren. Omdat alles in de evolutie om seks en nageslacht creëren draait, ben jij dus ook op zoek naar een partner met een MHC dat zoveel mogelijk van het jouwe verschilt. WRM? Als je twee verschillende MHC’s met elkaar combineert, krijg je een meer divers immuunsysteem bij het nageslacht. Dit zorgt ervoor dat jouw toekomstige baby een superbaby wordt met de awesome mogelijkheid om veel infecties af te weren.

Als er daarentegen twee mensen met bijna twee identieke MHC’s hun DNA gaan mengen, leidt dat vaak tot een baby met een zwakker en minder divers immuunsysteem en verlopen de zwangerschappen ook vaak minder soepel. Het MHC is ook één van de belangrijkste factoren in het bepalen van onze partnerkeuze. Nu is de vraag natuurlijk hoe we het MHC van onze partner kunnen bepalen, want het is niet alsof, voordat we seks hebben met iemand, we onze microscoop uit onze tas pakken en onze partners cellen gaan onderzoeken. Nee, onderbewust kunnen we het MHC van anderen ruiken via feromonen en proeven via speeksel. Nou mag jij een moment bedenken waarbij we dichtbij elkaar zijn en elkaar goed kunnen ruiken en elkaars speeksel proeven. Precies, zoenen dus. Tijdens het zoenen wisselen we MHC uit en proeven we dus eigenlijk of we het immuunsysteem van onze partner goed genoeg vinden voor onze baby’s. Zoenen kun je dus zien als een test om te zien of je partners immuunsysteem wel goed genoeg is. En helaas (of gelukkig?) kan je nog zo’n goede klik hebben met elkaar en hobby’s en interesses delen, maar als je niet goed proeft ga je zo weer terug de friendzone in.

Maar dit is niet de enige theorie die wetenschappers als verklaring hebben bedacht: een andere verklaring, die trouwens ook met het immuunsysteem te maken heeft, doet ook de ronde. Heb je weleens gehoord van het Cytamegalovirus (CMV)? Waarschijnlijk niet, maar dit hoort bij de familie van de herpesvirussen. Herpes klinkt wel bekend, hè? Avondje sletten in een foute kroeg, volgende ochtend wakker worden met een koortslip. Het ding met herpes is dat je het eigenlijk bijna nooit aan iemand ziet dat diegene het heeft. Het is eigenlijk net als een piercing door je clitoris (voor de vrouwelijke lezers); je weet het pas nadat jullie allebei naakt zijn geweest. En in tegenstelling tot de piercing kan CMV best gevaarlijk zijn. Als een vrouw bezwangerd wordt en dan pas wordt blootgesteld aan CMV, kan dit funest zijn voor de ongeboren baby. Het goede nieuws is dat, wordt een vrouw van tevoren al in beetjes blootgesteld aan het virus, dat ze er dan aan gewend kan raken en het lichaam al begint met antistoffen maken. De beste manier om van te voren aan het virus blootgesteld te worden is, je raadt het al, door je tong in elkaars mond te steken en kwijl uit te wisselen. Zo wordt er al een resistentie opgebouwd tegen het virus en blijven de ongeboren baby’s gezond.

Een andere theorie gooit het over een heel andere boeg. Het idee is hier dat zoenen en kussen komt van het voorkauwen voor en dan voederen van onze baby’s. Bij veel dieren en vroeger bij mensen was het heel normaal om eten voor te kauwen en zo de kinderen te voeden. Dit voederen heeft veel voordelen omdat er zo proteïnen en andere nuttige stoffen worden doorgegeven, maar dat is weer iets anders. Wat wetenschappers denken is dat de aangename gevoelens die bij het voeden vrijkomen gelinkt worden aan mond-op-mondcontact in onze hersenen. Ons brein heeft dus de link gemaakt tussen plezier en aangename gevoelens en monden tegen elkaar drukken. Dit zou er dus voor hebben gezorgd dat we zoenen lekker vinden.

Deze theorieën klinken allemaal aannemelijk en misschien kloppen ze allemaal, of misschien klopt er juist geen enkel. Één ding weten we wel zeker en dat is dat zoenen gewoon heerlijk is. Dus de volgende keer dat je weer iemand zoent, hoef je niet teveel na te denken over WRM we zoenen. Ga maar lekker op in het moment en geniet ervan!

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**** 1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!