Waarom deze dieren meer op mensen lijken dan je denkt

3 minuten

Wij mensen vinden onszelf maar heel speciaal. Vaak denken we daarom ook dat we ver boven dieren staan qua intelligentie en dat dieren alleen maar kunnen denken aan eten, seks en simpelweg overleven. Natuurlijk, chimpansees  zijn best slim en deze super behaarde neefjes van de mens vertonen wel redelijk intelligent gedrag, maar de meeste dieren kunnen dat niet. Toch? Het idee bestaat dat dieren wel redelijk slim zijn, maar echt menselijk gedrag vertonen kunnen ze niet? Zelf nieuwe dingen bedenken, verbanden leggen, begrafenissen houden? Nee dat doen ze niet, of toch wel? Hieronder een paar bevindingen die je laten zien WRM sommigen dieren toch meer op ons lijken dan je zou denken.

Uitvaart olifant
De olifant, deze grijze reuzen hebben de reputatie van zachtaardige en lieve dieren. Olifanten staan erom bekend dat ze voor dieren zeer intelligent zijn, en ook bepaalde emoties tonen die bij veel andere dieren niet te zien zijn. Maar men is erachter gekomen dat ze iets doen, iets waarvan we vooraf alleen wisten dat mensen dat deden. Wat is dat dan? Olifanten rouwen om hun doden. Ja dat klopt, waar andere dieren hun dode soortgenoten zien als een gratis hapje, of als “minder concurrentie” gaan olifanten een stuk respectvoller om met hun gestorven soortgenoten. Zo zullen olifanten als ze de botten van een van hun dode soortgenoten zien liggen deze begraven onder bladeren en bosjes.

De Chimpansee
De geneeskunde, waar de mens zich scheidt van dieren. Dieren kunnen wel slim zijn en emoties vertonen en dat soort dingen, maar medicijnen gebruiken en echt beseffen dat ze ziek zijn? Nee dat kunnen ze zeker niet. Toch? Of wel? Stel je voor dat je last hebt van parasitaire wormen in je darmen. Je gaat waarschijnlijk  met een verschrikkelijk vies gevoel naar de dokter, die je een paar pillen voorschrijft om die wormen uit te poepen. Chimpansees hoeven niet naar de dokter, die hebben namelijk zelf uitgevogeld hoe ze met dit soort wormen moeten omgaan.

Een groep biologen zag hoe chimpansees bladeren van de Vernonia amygdalina plant aten, terwijl ze deze bittere bladeren aten trokken ze allemaal het gezicht dat een 5 jarige trekt wanneer je hem spruitjes voorschotelt. Maar WRM  aten ze deze bladeren dan? Blijkbaar poepten ze de bladeren bijna onverteerd uit, alleen dan wel met alle wormen die in hun maag zaten. Conclusie: deze chimpansees hadden geleerd planten te gebruiken om van hun parasieten af te komen. Best wel knap als je er zo over denkt. Als ik met wormen in mijn darmen zou zitten, zou ik eigenlijk niet precies weten wat ik zou moeten slikken. Ik heb nu ergens het gevoel dat ik ben verslagen in geneeskunde door een chimpansee.

Fruitvlieg probleemdrinker
Je denkt nu vast “oke, de bovenste twee voorbeelden waren van zoogdieren en eentje nota bene van een chimpansee. Natuurlijk doen ze dingen die wij mensen ook doen, ze staan niet heel erg ver van ons af. Maar een insect, nee die doet geen menselijke dingen, die hebben niet eens emoties. Het is niet alsof een insect verdrietig kan worden en dan maar probeert het weg te drinken.”

Eigenlijk doen ze dat dus wel. Fruitvliegen in ieder geval dan. In een onderzoek dat gedaan werd om te kijken wat er gebeurt als een fruitvlieg wordt  afgewezen, werden er twee groepen gemaakt. De eerste groep was de groep met fruitvliegjes die fruitvliegjes pussy hadden gescoord. De tweede groep bestond uit fruitvliegjes die waren afgewezen door fruitvliegvrouwtjes.

Vervolgens werd de fruitvliegjes eten en drinken voorgeschoteld, één bakje met normaal voedsel en één bakje met alcoholisch houdend voedsel. Nu hadden de fruitvliegjes die net seks hadden gehad de neiging om random een bakje uit te kiezen om uit te eten. De afgewezen fruitvliegjes daarentegen kozen significant vaker voor het bakje met alcohol. En eigenlijk is dit logisch: alcohol doet toch iets met je hersenen waardoor je een beter gevoel krijgt. Eigenlijk lijken ze daarom best wel op jou. Alleen, waar de fruitvlieg alleen zijn verdriet wegdrinkt doe jij dit waarschijnlijk terwijl je naar een onbekende hipsterband luistert.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!