Waarom lijken mensen zwaarder als ze slapen?

2 minuten

Wel eens geprobeerd om een slapend kind op te tillen? Of een vriend(in) die een glaasje teveel op had en niet mee wilde werken? Het zal je dan opgevallen zijn dat mensen die niet ‘meehelpen’ bij het optillen een stuk zwaarder lijken te zijn. Maar je gewicht kan toch niet toenemen tijdens dronkenschap of slapen? WRM voelt het voor de drager dan toch alsof iemand plots is aangekomen?
Om jullie meteen gerust te stellen: er is inderdaad geen magische kracht of vreemd biologisch proces dat ervoor zorgt dat je in niet-bewuste staat aankomt. Maar als het gewicht niet toeneemt, WRM voelt het dan toch zwaarder aan om een slapend of beschonken persoon te dragen?

Wiebelende zwaartepunten
Laten we kijken wat er anders is aan een slapend/bewusteloos/dronken lichaam, in vergelijking met een lichaam in een wakkere, heldere staat. Zodra je in slaap valt, ontspannen (bijna) al je spieren zich. Dit betekent dat je lichaam geen stevige houding meer aanneemt, maar dat je als een zoutzak in elkaar zakt. Je verdeelt je gewicht niet meer bewust, waardoor je maar wat heen en weer zwabbert (in het Engels wordt dit omgeschreven met het mooie woord floppiness).
De zwaartepunten van een slapend persoon bevinden zich dan ook niet op vaste plekken, maar verschuiven steeds doordat het lichaam gemakkelijk alle kanten op deint. Dit moeten de spieren van de drager telkens compenseren, wat extra kracht vergt en dus als zwaarder wordt ervaren.
Dit kun je je voorstellen door aan een bak gevuld met water te denken. Als je deze optilt, moeten je spieren de verandering in zwaartepunt (doordat het water heen en weer klotst) compenseren; dit zorgt ervoor dat het tillen zwaar aanvoelt. Bevries je het water, dan zul je merken dat de bak een stuk lichter lijkt, al is het enige dat veranderd is het feit dat het water niet meer heen en weer kan klotsen.

Geloof je me niet, probeer het dan zelf met een bak water of een proefpersoon (dit experiment kan wat tijd kosten, afhankelijk van je vriezer en/of de aanwezigheid van gewillige proefpersonen). Pak er een weegschaal bij als je er zeker van wil zijn dat de proefpersoon of het water niet in gewicht toenemen.

Tip:
De bovenstaande informatie kan natuurlijk ook in je voordeel werken als je juist niet opgetild wilt worden. Je spieren bewust ontspannen zorgt ervoor dat je een stuk lastiger van de grond te krijgen bent. Dit trucje wordt daarom vaak gebruikt door arrestanten die niet door de politie meegenomen willen worden.

Meer lezen?
Zie hier!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
**** 2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!