Waarom krimpen we naarmate we ouder worden?

1 minuut

Krimpen, het is een natuurlijk fenomeen waar de gemiddelde twintiger zich nog lang niet mee bezig hoeft te houden. Want WRM zouden we? Krimpen is iets dat pas gebeurt naarmate we ouder worden. Toch is dat niet helemaal waar. Iedere Nederlander krimpt namelijk wel twee centimeter, iedere dag opnieuw. Maar WRM precies?

Het krimpen heeft alles te maken met je ruggenwervels. Hiertussen zitten schijven, die een vloeistof bevatten. Gedurende de dag wordt dit vocht tussen de schijven uitgeperst, door de druk van de ruggenwervels. Gelukkig stroomt de vloeistof ’s nachts weer terug naar zijn plek, waardoor we weer net zo groot of klein wakker worden als de vorige ochtend.

Bij ouderen is het krimpen vaak definitiever van aard. Het kraakbeen, dat zich onder andere in je wervelkolom bevindt, droogt uit en wordt dunner. Daardoor komen de wervels dichter op elkaar te zitten. Ook worden wervels zwakker en wordt er minder botweefsel aangemaakt, wat ervoor zorgt dat er bij oudere mensen wel 8 centimeter van hun oorspronkelijke lengte af kan gaan.

Mannen en vrouwen
Er is veel onderzoek gedaan naar het krimpproces en dan vooral naar mensen waarbij het krimpen sneller ging dan bij anderen. Hieruit bleek een veelzeggend verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben van nature namelijk meer spiermassa en behouden hun botter langer. Verder werd duidelijk dat krimpen de kans op (heup)botbreuken kan vergroten.

Daarnaast wordt er beweerd dat ook allerlei sociaaleconomische factoren en de levensstijl die je erop nahoudt invloed hebben op het tempo van het krimpen. Zo blijken mensen die hoger opgeleid zijn en in de stad leven minder last te hebben van het krimpverschijnsel. Daarnaast wordt het krimpen gekoppeld aan diverse gezondheidsproblemen, zoals geheugenverlies, artritis en ontstekingen, alleen zijn hier nog weinig wetenschappelijke uitspraken over te doen.

De mate waarin iemand krimpt heeft uiteindelijk vooral te maken met genetische aanleg. Dus, ben je gezond en zijn je ouders niet enorm gekrompen de afgelopen jaren? Dan is het waarschijnlijk dat jij zelf ook maar zo’n 1,25 centimeter zult krimpen tijdens de komende tien jaar. Onze tip: leef, geniet en vergeet vooral niet goed te slapen!

Meer lezen?
Klik hier of hier!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***  2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!