Gave Gezegden: “Als een tiet”

1 minuut

Als een tiet. Ik weet zo snel even geen gevatte aanleiding uit de mouw te schudden en vraag me af wat ons aller Google hierover te melden heeft. Dat blijkt  het volgende te zijn: “Nudistenlingo gaat als een tiet”, “Seks met Arie scoort als een tiet” en “Gordon ziek, heel ziek, maar scoort als een tiet”. Toch even fijn om te weten dat tv-kijkend Nederland Lucille Werner graag naakt ziet. Dat Mr. Arie ‘perfect’ Boomsma hetzelfde lot beschoren is, is natuurlijk geen geheim en jongens jezus ligt Gordon nou alweer in de lappenmand?!

Nu even terug naar de tiet. En als ik zeg tiet, dan denk je natuurlijk aan die prachtige, (meestal)  zachte uitstulping die het vrouwelijk lichaam kenmerkt. Sorry fellas! Niets blijkt minder waar. De tiet in “als een tiet” verwijst namelijk niet naar de voorgevel, maar naar *tromgeroffel* een kip! Dit magnifieke beestje wordt in verscheidene dialecten liefkozend ‘tiet’ genoemd.

WRM? Daar geeft onze taal antwoord op. ‘Tiet’, dat in de dialecten dus naar kip verwijst, is namelijk een onomatopee. Een wat? Een on-o-ma-to-pee. “Een woord dat als je het uitspreekt lijkt op het geluid dat het benoemt”.  Kippen schenen gelokt te worden met het geluid tiet-tiet-tiet (WRM hoef je mij ook niet te vragen) en later zijn de diertjes naar dit geluid vernoemd.

Iets dat lekker loopt, loopt dus als een kip/tiet. Gelukkig maar, want vliegen kan ‘ie niet.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!