Waarom worden aziaten sneller dronken?

2 minuten

Op mijn dertiende dronk ik mijn eerste alcoholhoudende drankje: een breezer lemon. Ik had nooit meer gedronken dan een slokje bier van mijn ouders en stond reuzestoer uit het rietje te lurken. Na drie slokjes werd ik al giegelig, halverwege het flesje begon mijn beeld vertraagd te bewegen en aan het einde kon ik niet langer recht lopen. Een gevoel dat ik nog steeds herken, alleen treedt het wat later op. Wat ik toen heb ervaren, was geen aanstellerij. Het was wellicht vergelijkbaar met een dronken avond van de gemiddelde Aziaat.

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je Vietnamese vriend van studie rustig aan moet doen bij een avondje stappen. Veel mensen weten wel dat Aziaten minder goed tegen alcohol kunnen, maar WRM is dat eigenlijk zo?

Alcoholopname
De alcohol die je op een gezellige avond drinkt, wordt vanuit het spijsverteringskanaal opgenomen in je bloed. In je maag wordt 10 tot 30 procent van de alcohol in het bloed opgenomen, de overige hoeveelheid in je dunne darm. Als je maag vol zit, duurt dit proces langer. Hoe hoger de alcoholconcentratie in je spijsverteringskanaal is, hoe sneller het wordt opgenomen.

De alcohol verspreidt zich door de gehele vetvrije massa van je lichaam (o.a. lichaamsvocht). Tien minuten na inname bereikt de alcohol je hersenen en je lever. De concentratie alcohol in je bloed, is afhankelijk van je lichaamsbouw. Hoe lichter iemand is, hoe hoger de concentratie zal zijn. Maar ook bij mensen die relatief veel lichaamsvet hebben, stijgt het alcoholgehalte in het bloed meer. Omdat mannen gemiddeld groter en zwaarder zijn en gemiddeld minder lichaamsvet (en dus meer lichaamsvocht) per kilo hebben dan vrouwen, hebben mannen een lager alcoholpercentage in hun bloed wanneer zij dezelfde hoeveelheid drinken als een vrouw.

Alcoholafbraak
De reden WRM Aziaten sneller dronken zijn, ligt echter in een verschil in de afbraak van alcohol. Alcohol wordt afgebroken in de lever, met behulp van twee enzymen. Het leverenzym alcohol dehydrogenase (A.D.H.) zet alcohol om in het giftige acetaldehyde, dat verantwoordelijk is voor de meeste schadelijke effecten van overmatig alcoholgebruik. Door een variatie in het ADH-gen, zetten Aziaten de alcohol honderd keer sneller om in acetaldehyde dan mensen met de Westerse variant. Vervolgens zet het enzym aldehyde dehydrogenase de acetaldehyde om in het onschadelijke acetaat (ook wel azijnzuur). Bij 30-50% van de Aziaten werkt dit enzym minder goed. Door deze twee genetische variaties, hebben zij hogere concentraties acetaldehyde in hun bloed, bij het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol. Dit leidt ertoe dat ze sneller dronken worden, met alle vervelende effecten die daarmee samenhangen, zoals hoofdpijn en braken. Je arme vriend kan er dus niets aan doen.

De totale hoeveelheid alcohol die het lichaam kan afbreken, wordt geschat op 7 gram alcohol per uur. Eén standaard glas alcohol bevat 10 gram alcohol, en het duurt dus 1 tot 1.5 uur voor dit is afgebroken. Als je drinktempo hoger ligt dan deze afbraaksnelheid, en daar zit je al snel aan, blijft het teveel aan alcohol in je bloed circuleren tot de lever in staat is om het af te breken.

Het afbraakproces van alcohol kan niet worden versneld door het drinken van caffeine, door wat te eten of door ‘frisse lucht’. Als je een avond heel dronken bent geweest, kan het wel eens de hele volgende dag duren voordat je lever alles heeft ‘opgeruimd’.  Zelfs met een Westerse lever! Goed om te weten als je achter het stuur wilt kruipen na een nachtje doorhalen!

Bronnen
alcoholengezondheid.nl
www.de-poort.be

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!