Waarom krijgen mannen blauwe ballen?

3 minuten

Je staat al acht maanden droog, maar vanavond gaat daar verandering in komen. Na een paar drankjes en goed getimede leugens heb je die leuke brunette met lieve lach weten over te halen om mee naar je huis te komen. De klik is er zeker en thuis aangekomen barsten de vonken er meteen van af. Gepassioneerd zoenen jullie elkaar terwijl jullie je richting de slaapkamer voortbewegen. Eenmaal in de slaapkamer aangekomen bijt je in haar oor en trek je haar broekje uit. Plots stopt ze: ‘sorry, ik kan dit toch niet doorzetten’, waarop ze opstaat, haar kleren aantrekt en het huis verlaat. Je bent teleurgesteld en schaamt je, en je vraagt jezelf af of je verzameling pokemon figuren de reden was voor haar beslissing om op het laatste moment toch niet door te zetten. Naast dat je teleurgesteld bent, ben je nog steeds geil als een—nou ja als iemand die al acht maanden geen seks heeft gehad. Ook voel je een vervelende pijn aan je ballen en zien ze er blauwig uit. Je hebt ‘blauwe ballen’.

Blauwe wattes?
Voor degene die nog niet weet wat blauwe ballen zijn: ‘blauwe ballen’ is een fenomeen dat optreedt wanneer een man langdurig seksueel opgewonden is, maar er geen ejaculatie plaatsvindt. De man krijgt hierdoor een pijnlijk gevoel aan zijn ballen, en in sommige gevallen ontstaat er ook een blauwe kleur. Vandaar de naam ‘blauwe ballen’. Een pijnlijke herinnering aan het onvermogen van de man om een seksuele partner te strikken.

Hoe wordt een penis eigenlijk stijf?
Maar WRM krijg je eigenlijk blauwe ballen, en wat kan je er aan doen als je ze eenmaal hebt? Om deze vraag te beantwoorden ga ik eerst uitleggen hoe een erectie ontstaat bij een man.

In de penis van een man zitten drie zwellichamen: een aan de onderzijde van de penis (corpus spongiosum penis) en twee zwellichamen aan de bovenkant van de penis aan beide zijden. Deze zwellichamen kun je zien als een soort sponzen die opzwellen en hard worden als ze bloed opnemen. Als een man opgewonden raakt, wordt er vanuit je autonome zenuwstelsel – een deel van je zenuwstelsel dat onbewuste functies reguleert – naar je slagaders gestuurd. Door dit signaal komen er stoffen vrij die leiden tot het verwijden van je arteriolen (vertakkingen van je slagaders), hierdoor stroomt er dus meer bloed de penis in. Door deze verhoogde instroom van bloed in de penis zuigen de zwellichamen zich vol met bloed en zwellen ze op. Doordat de zwellichamen opzwellen wordt de penis groter en stijf, en krijg je een erectie. Tegelijkertijd worden de vaten die bloed uit de penis laten stromen dicht gedrukt.  Zodra de man klaarkomt, openen de bloedvaten weer en wordt de penis weer slap.

WRM blauwe ballen?
Helaas: als er geen orgasme plaatsvindt, raakt je lichaam in de war. Je vaten openen niet en het bloed blijft in je penis zitten. Omdat het bloed nergens heen kan, ontstaat er een hoge druk in je penis wat voor de onaangename pijn zorgt. Doordat het bloed blijft hangen en er na een tijdje geen zuurstof meer in zit, kleurt het blauw. Dit kan dus de typische blauwige gloed geven waardoor het blauwe ballen heet.

Kan je er ook nog iets aan doen?
De makkelijkste manier om er vanaf te komen is klaarkomen. Dus je kan altijd het heft in eigen handen nemen en masturberen. Mocht dit niet kunnen, bijvoorbeeld omdat je op een ongunstige locatie bent; school, werk, in de bus etc, kan het helpen om je even lichamelijk in te spannen. Je kan bijvoorbeeld even rennen of zware dingen tillen, dit zodat het bloed naar de rest van je lichaam gaat stromen.  Supertip: zoek een friend with benefits en zorg dat je altijd aan je behoeften kan komen als het nodig is. Hoewel.. als dat zo makkelijk was, zou niemand ooit blauwe ballen hebben natuurlijk.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!