Bomen of broeikas?

1 minuut

Goh ja.. een boom. Wie er nog nooit één heeft gezien, is blind of leeft in het centrum van New York. Weinig mensen staan daadwerkelijk ook stil bij wat een boom nou precies is of doet. Begrip en respect voor bomen in deze maatschappij ontbreekt en daar zullen we hier bij WRM? eens even goed wat aan doen.

Bomen zijn namelijk de grootste en langst levende organismen hier op deze aardkloot (lees: General Sherman). Daarbij zijn ze ook nog eens fundamenteel voor het feit dat jij met je opgerolde mouwtjes op een hip festival uit je pan staat te gaan (lees: zuurstof). Bomen zijn dus alleen al belangrijk vanwege het feit dat er lucht in je longen zit. Hoe ze dat nou precies doen, is door simpelweg te groeien. Om te groeien hebben deze bomen een stofje nodig dat we glucose noemen. Glucose is te vergelijken met het suikerklontje in je thee. Het is een belangrijke brandstof voor het menselijk lichaam en bomen hebben het nodig om hout en takken te produceren en te groeien waardoor jij met je allstars lekker kan genieten van wat schaduw in het Vondelpark. Jazeker, zonder bomen is het Vondelpark gewoonweg niks.

Maar goed, glucose dus. De glucose die bomen nodig hebben om te groeien halen ze uit een scheikundige reactie die binnen de bladeren van de boom plaatsvindt: fotosynthese noemen we dat. Daarbij halen bomen CO2 uit de lucht (ja dat stofje dat uit de uitlaat van je fiat komt, onderweg naar de AH XL, weetjewel. Dat stofje waar Al Gore zo om heeft geschreeuwd en hoogstwaarschijnlijk de reden waarom jij straks kaplaarzen draagt in plaats van die toffe New Balance) en onder invloed van zonlicht en water maken zij hier dus de glucose van, die ze voor zichzelf nodig hebben. En laten onze kolossale vrienden ook nog eens zo gul zijn dat er verdorie ook zuurstof bij vrij komt! Helemaal gratis, voor jou!

Bomen zijn vrijwillige, rendabele, waterzuiverende, luchtfilterende, eco-systeem ondersteunende, zuurstof creërende, hout producerende superorganismen die dit werk ook nog eens duurzaam met zonlicht doen! Dus laten we ze allemaal omhakken, er papier van maken en hierop schrijven over onze “trieste” economie! Dan zijn we pas intelligent en rendabel bezig.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!