Waarom je over datum-voedsel nog kunt eten

2 minuten

Hoe vaak vind je wel niet voedsel in dat donkere hoekje van de koelkast? Je pakt het er uit en ziet dat het al over datum is. Maar wist je dat je het dan nog (gemakkelijk) kan eten? Sterker nog, soms kun je voedsel nog maanden over datum opeten, het smaakt alleen niet meer zo lekker.

Hoe kom ik achter de houdbaarheid?
In Nederland kennen wij de THT-datum en de TGT-datum op voedingsmiddelen. Deze twee data staan vermeld op de verpakking van voedingsmiddelen.

THT staat voor Ten minste Houdbaar Tot. Het product is na die datum nog te nuttigen, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. TGT staat voor Te Gebruiken Tot en staat op producten die kort houdbaar zijn, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, verse sapjes. De Voedsel en Waren autoriteit raadt aan om deze producten weg te gooien na de TGT-datum, omdat er veel ziekmakende bacteriƫn in komen die je niet zult zien.

Kan ik producten over datum nog eten?
Bedrijven maken producten in groten getale en stellen daarbij een THT of TGT-datum vast. Dit doen zij met een grote marge, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de uiterlijke datum waarop iemand een product nuttigt en daar eventueel ziek van wordt. Ze willen niet het risico lopen dat iemand een product krijgt dat niet meer goed is. Je kunt er dus wel vanuit gaan dat je producten die verwerkt zijn (dus niet de eerdergenoemde vlees, vis etc.) altijd nog een paar dagen langer kunt nuttigen.

Bij producten als vlees en vis wordt wel aangeraden om naar de TGT-datum te luisteren. Bij de THT-datum kan je het soms (gemakkelijk) nog wat langer nuttigen. Dit zijn ook de producten die erg gevaarlijke bacteriƫn met zich mee dragen wanneer je het nuttigt na de TGT-datum.

Vette producten als chocolade, chips, cake of boter zijn producten die anders gaan smaken, maar niet schadelijk worden voor jouw gezondheid. Je kunt ze dus met gemak over datum eten, mits het er goed uitziet en het nog lekker smaakt.

Ook aan producten als verse groenten, drank (10% alcohol of meer), brood/banket, zout, snoep en suiker kan je aan de buitenkant zien of het nog goed is. Ook als het na proeven niet raar smaakt, kan je het met gemak nog opeten.

WRM je Over Datum-voedsel nog kunt eten
Al met al is het belangrijk dat je oppast met producten die kort houdbaar zijn. Maar bij andere producten is de stelregel dat als het er goed uitziet, het goed ruikt en lekker smaakt, je het gerust kunt eten. Het is in ieder geval niet schadelijk voor je gezondheid!

Bon appetit!

Bron afbeelding: Helena Jacoba

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!