Waarom poep als medicijn gebruiken?

4 minuten

Jullie zullen nu vast denken: “Aparte titel, zal vast wel figuurlijk bedoeld zijn en het artikel zal kritiek zijn op de gezondheidszorg, hij zal het vast niet letterlijk bedoelen”. Maar nee, het is serieus. Tegenwoordig bestaan er behandelingen waarbij poep wordt gebruikt om mensen te genezen. Nee niet wegklikken, ik ben serieus, lees nou maar verder. Poepbehandelingen, wat moet je je daar in godsnaam bij voorstellen? Dat ga ik je vertellen in dit artikel en uiteindelijk valt het ook heel erg mee. En dan kan ik ook meteen de vraag beantwoorden WRM we (in godsnaam) poep als medicijn gebruiken.

WRM poep?
Zoals de meesten van jullie weten bestaat je lichaam uit allemaal cellen, maar naast die cellen zitten er ook een heleboel bacteriën in ons lichaam. Vooral onze darmen zitten vol met bacteriën. En hoewel bacteriën de reputatie hebben van “die kleine dingetjes die ons ziek maken “ zijn veel bacteriën ook goed en ook hard nodig. In je darmen zitten er verschrikkelijk veel bacteriën die behoren tot je “natuurlijke darmflora”, wat simpelweg inhoudt dat deze bacteriën in je darmen horen te zitten. Deze bacteriën zijn heel belangrijk omdat ze je lichaam helpen met het verteren van voedsel en met de aanmaak van stoffen die je lichaam hard nodig heeft (bijvoorbeeld vitamine K).

Daarnaast hebben deze bacteriën een groot effect op je immuunsysteem en zijn ze belangrijk in de ontwikkeling van je hele immuunsysteem in je darmen. Je kan je natuurlijk wel bedenken dat als er iets mis is met die bacteriën, dat er dan wat fout kan gaan en dat je er ziek van kan worden. Zo kan het gebeuren dat je na een hele sterke antibioticakuur een deel van je darmbacteriën doodmaakt (antibiotica maakt bacteriën dood, ook de goeie, helaas). Wat er dan kan gebeuren is dat de balans tussen alle verschillende bacteriën verstoord is en dat bijvoorbeeld een bacterie teveel kan gaan groeien en de andere kan verdringen. Zo heb je de bacterie C.difficile, deze bacterie kan deel uitmaken van je normale darmflora en doet niet echt veel, hij hangt een beetje rond in je darmen. Maar na bijvoorbeeld zo een antibioticakuur wanneer al zijn collega-darmbacteriën dood zijn, komt deze badboy in actie. Hij begint zich te vermenigvuldigen en neemt als het ware zo je hele darm over en dit veroorzaakt natuurlijk ziektes. Zo kan deze C.difficile zorgen voor colitis (dikke darm ontsteking) en nog erger, een ziekte die ’toxisch megacolon’ heet (waarbij je darmen opzwellen, wat tot erge complicaties kan leiden).

Dit was dus een typisch voorbeeld van wat er fout kan gaan als je darmflora niet goed is. Maar als het niet goed zijn van je darmflora ziektes kan veroorzaken, kan je dus ook die ziektes genezen door je darmflora weer goed te maken. Dit is precies wat een aantal doktoren bedachten toen ze hun patiënten met darmklachten voorbij zagen komen. Hoe wilden ze dit gaan aanpakken? Door de darmflora van een gezond persoon over te brengen naar die van een ziek persoon natuurlijk, en hoe doe je dit? Als je dacht: “laat die gezonde mensen poepen in de monden van die zieke mensen”, dan heb je A) zeer zieke gedachten, en B) ergens een beetje gelijk. Wat de doktoren hadden bedacht is dat ze een slangetje via je neus zo je lichaam in lieten lopen naar je darmen en daar een goedje in lieten lopen waar ook die gezonde darmflora in zaten (gehaald uit de poep). Deze behandeling werkt verassend goed en door het herstellen van de darmflora kan je dus ook echt veel ziektes genezen.

Gelukkig bestaat er nu ook zoiets als een pil waar de bacteriën uit de darm in gestopt worden voor mensen die de behandeling met de slang niet kunnen verdragen (iedereen dus). Dit is toch een minder vies idee zo een pilletje, vind ik zelf.

17.03.2014 - Yael - WRM poep 1

“Ik schrijf u dan zo een 50gram feces voor per dag. Dit moet u dan wel op vaste tijden eten”. Stel je voor dat je zo een behandeling kreeg.

Andere ziekten
Hierboven heb ik al een voorbeeld gegeven waarbij feces dus als medicijn gebruikt kunnen worden, maar er zijn nog veel meer ziektes waarbij het doneren van poep genezend kan werken. Bijvoorbeeld Colitis Ulcerosa: Dit is een auto-immuun ziekte, wat inhoudt dat je lichaam verward is en zichzelf begint aan te vallen. Hierbij raken je darmen constant ontstoken en dus leidt dit tot allemaal narigheid zoals diaree, buikpijn en wondjes in je darm. Het idee hierachter is dat als je gezonde darmbacteriën geeft aan iemand met colitis ulcerosa, dat je dan hun immuunsysteem weer op het goede spoor zet en dat het ophoudt met je eigen lichaam aan te vallen. Ook kan het gebruikt worden bij mensen die lijden aan IBS (irritable bowel syndrome), Obstipatie en nog veel meer darmaandoeningen.

17.03.2014 - Yael - WRM poep 2
Hahaha, en toen zeiden we tegen de patient dat hij beter wordt door poep.#lol

Bron afbeelding: Taki Steve

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!