Waarom heeft een Twitterbericht maximaal 140 tekens?

2 minuten

Dagelijks worden er 500 miljoen tweets verzonden en al deze berichtjes tellen 140 tekens of minder. Natuurlijk zijn er wat manieren om vals te spelen, maar het idee van Twitter is ‘kort en bondig’.  Vertel je volgers in het kort waar jij op dit moment mee bezig bent. Maar WRM is een Twitterberichtje maximaal 140 tekens lang en geen 100 of 150?

Om de logica achter deze grens te ontdekken moeten we een stukje terug in de tijd. Weet je nog, dat je met je Nokia 3310 tekstberichtjes naar elkaar kon sturen? In het tijdperk voor Whatsapp, Telegram, BBM, Facebookchat en iMessage heette zo’n berichtje een SMS. Een SMS telt maximaal 160 tekens. Vanwege de krappe bandbreedte mag een SMS maximaal 140 bytes groot zijn en in die 140 bytes passen precies 160 7-bits tekens. Deze 7-bits tekens zijn de letters en cijfers van ons geschrift, omgezet naar ASCII-codes (of ‘computertaal’). Wanneer je in een SMS dus 160 tekens of minder gebruikt, blijft het aantal bytes onder het maximum en kan het berichtje in één keer gestuurd worden.

Noah Glass en Jack Dorsey hebben Twitter in 2006 opgericht als microblog die snel en vooral ‘live’ moest zijn. Op Twitter moet je berichtjes kunnen plaatsen over de dingen waar je nú mee bezig bent. Om dit mogelijk te maken wilde Dorsey een systeem ontwikkelen waarbij mensen vanaf hun telefoon berichtjes online konden zetten. Deze telefonische berichtjes hadden echter nog steeds te maken met de beperking van 160 tekens.

10.03.2014 - Marit - WRM twitterbericht

De eerste schets van het Twitterconcept

Dorsey had dus 160 tekens om mee te werken. In deze tekens moest zowel het berichtje als de informatie over de afzender passen. Daardoor is de uiteindelijke Twitterlimiet ontstaan: 20 tekens voor @ en de naam van de afzender en 140 tekens voor het daadwerkelijke bericht.

Toen Twitter in 2007 aan populariteit won, was het een sport een berichtje van precies 140 tekens op te stellen. Zo’n berichtje, ook wel een ‘twoosh’ of ‘perfecte tweet’ genoemd, was een uitdaging voor veel Twittergebruikers. Tegenwoordig zijn tweets eigenlijk nooit meer precies 140 tekens lang. Tijdens de groei van het netwerk is het belang van retweets (het doorsturen van een berichtje van iemand anders) duidelijk geworden. Voor een dergelijke retweet waren een aantal aanvullende tekens nodig, namelijk de afkorting RT, gevolgd door @ en de naam van de originele schrijver van het bericht. Wanneer de originele schrijver dus alle tekens gebruikt in zijn of haar bericht, blijft er geen ruimte over voor een retweet of extra commentaar van de persoon die het bericht doorstuurt.

Dus onthoud: wil je eeuwige roem vergaren door veel retweets? Laat dan bij ieder bericht ongeveer 20 tekens over voor je volgers!

Bron tekst:
Taalschrift.org/schoonheid-en-dialoog-140-karakters
Twittermania.nl/de-perfecte-tweet-telt-geen-140-karakters
Latimesblogs.latimes.com/invented-text-messaging
Markethings.net/twitter-al-6-jaar-140-tekens
About.twitter.com/nl/milestones

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!