Vijf dingen die jij je vast nog niet had afgevraagd…

2 minuten

…of het antwoord niet op wist. Tot vandaag.

Waarom zitten er kleine deukjes in een golfbal?
De deukjes in een golfbal, die ‘dimples’ worden genoemd, beïnvloeden de luchtweerstand. Het aantal dimples en de vorm en verdeling hiervan zorgen ervoor dat de balvlucht anders wordt. Over het algemeen vliegen ballen met veel kleine dimpels hoger dan die met minder grote dimpels. Het aantal dimples kan variëren van 300 tot 812 stuks.

Waarom is het toetsenbord niet op alfabet?
Toen de eerste typemachine werd uitgevonden, werd de alfabetische indeling gebruikt. Sommige letters werder echter vaker gebruikt en die lagen te dicht bij elkaar. De typemachine functioneerde zo traag dat de letterstangetjes vaak tegen elkaar botsten en klem bleven zitten. Daarom werden de letters in het mechaniek verplaatst, waardoor ook de volgorde op het toetsenbord veranderde. Na een lange tijd van variaties ontstond zo de typemachine met het QWERTY-toetsenbord (rond 1873). Nu we met moderne computers werken, zouden we de letters van het toetsenbord gewoon weer terug kunnen brengen naar het alfabet. Maar we zijn er zo aan gewend, dat we het toch laten voor wat het is.

Waarom kan de inhoud van een theezakje wel in warm water oplossen, maar niet in koud water?
Watermoleculen bewegen sneller in warm dan in koud water. Hierdoor kunnen ze de geur- en smaakstoffen van de theeblaadjes makkelijker losmaken. Ook de blaadjes zelf worden sneller week en toegankelijk, waardoor ook de geur- en smaakstoffen in de blaadjes sneller vrijkomen. Voor ice-tea kun je dus toch het beste even naar de supermarkt gaan.

Waarom heeft voetgangerslicht wel rood en groen, maar geen oranje licht?
Het staat in de wet en we weten het allemaal: rood licht staat voor stoppen, groen licht voor doorgaan en geel (door iedereen oranje genoemd) voor doorgaan voor bestuurders waarvoor stoppen niet meer mogelijk is. Als voetganger kun je altijd stoppen, dus is oranje licht niet nodig. Bij de meeste stoplichten is het trouwens zo dat het groene licht gaat knipperen als het bijna rood wordt.

Waarom zijn de doelpalen bij voetbal rond en niet vierkant?
Misschien weten de mannelijke voetballiefhebbers onder ons dit al, maar veel vrouwen zullen hier vast nog nooit over hebben nagedacht. Bij voetbal moeten de palen van het doel even dik zijn als de lijn waar ze op staan (maximaal 12 cm doorsnee). Ze mogen in principe van elk materiaal en vorm zijn. Waarom dan die ronde vorm? Simpel. Een ronde (aluminium) paal is makkelijke en goedkoper te produceren dan een vierkante. Daarnaast is er nog een (voor de spelers belangrijkere) reden: een bal die op een ronde doelpaal komt kan nog alle kanten op gaan, wat bij een vierkante paal minder van toepassing is.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!