Waarom de vijfsecondenregel echt werkt!

1 minuut

Shit, laat je die lekkere, verse pizzapunt net uit je handen vallen! Een geluk bij een ongeluk: hij valt zomaar een keer met de bodem naar beneden. Dus wat doe je dan? Je roept ‘vijfsecondenregel!’ en pakt hem gauw weer op. Je blaast een beetje, verder eten maar..

De vijfsecondenregel is inmiddels een vrij algemeen bekende regel: als je eten laat vallen, maar het eigenlijk zonde vindt om het weg te gooien, mag je het binnen vijf seconden nog oppakken om verder te eten. Het idee er achter is een beetje ‘wishful thinking’, namelijk dat het eten binnen die vijf seconden nog niet écht vies is geworden.

Toch is er nu wetenschappelijk onderzoek gedaan aan de Aston University waaruit blijkt dat er misschien wel een kern van waarheid in deze regel schuilgaat. Bij de verspreiding van bacteriën blijkt het van groot belang welke textuur het voedsel en het vloeroppervlak hebben. Wanneer de plakkerige kaaskant van je pizza naar beneden valt, neemt deze vrijwel meteen bacteriën op, maar wanneer de droge korstkant naar beneden valt, duurt dit besmettingsproces veel langer! Daarnaast blijkt, tegen de verwachting in, dat op een tapijt veel minder snel bacteriën overgedragen worden dan op een laminaat- of tegelvloer. De aller belangrijkste factor blijkt helaas toch nog steeds de hygiënische staat van de vloer te zijn: de hoeveelheid en het soort bacteriën dat zich op de vloer bevindt, maakt het grootste verschil in het al dan niet veilig op kunnen eten van gevallen voedsel.

Daarnaast moet ik nog een kanttekening maken, het gaat hier namelijk om voorlopige onderzoeksresultaten van een onderzoek dat nog gereviewd en gepubliceerd moet worden. Of het hier een kwalitatief goed en wetenschappelijk verantwoord experiment betreft zal nog moeten blijken. Voor alsnog geldt dus: kijk even goed naar de vloer waarop je je eten hebt laten vallen alvorens je ‘vijfsecondenregel!’ roept.

Een deel van de resultaten van het bovengenoemde onderzoek komen overeen met de Mythbusters-test van de vijfsecondenregel, zoals je hier ziet.

Bronnen:

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=3+second+rule
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/five-second-rule-more-wishful-thinking
http://www.aston.ac.uk/about/news/releases/2014/march/five-second-food-rule-does-exist/

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!