Waarom cosmeticaproducten je dik maken

2 minuten

Het is geen nieuws als ik je vertel dat de gemiddelde buikomtrek van mensen nu groter is dan vijftig jaar geleden. En hoewel onze toenemende gelijkenis met nijlpaarden toch wel de schuld is van vetter en suikerrijker eten en minder bewegen, is de donutvreetkick terwijl je een Game of Thrones-marathon kijkt niet de enige reden dat we steeds dikker worden. Nee, er zijn ook andere factoren in het spel die ervoor zorgen dat onze broeken steeds strakker zitten. Zo blijkt dat je cosmeticaproducten (lotions, lippenstift, noem maar op), die je gebruikt om meer te lijken op de modellen die ze verkopen, er stiekem ook voor zorgen dat je juist minder op ze gaat lijken. Want waar de modellen op tv er vaak uitzien als een kruising tussen een mens en een wandelende tak, zorgen veel cosmeticaproducten er paradoxaal genoeg voor dat we dikker worden. Wow! Je zult nu wel denken: ‘Hoe kan dat dan, er zitten toch geen calorieën in?’ Ik ga je uitleggen WRM je toch dik van cosmeticaproducten wordt.

Hoe kan je lippenstift je nou dikker maken? Het komt eigenlijk allemaal door stofjes die ftalaten (ja, gek woord om uit te spreken) heten. Deze ftalaten zijn stofjes die, als ze in je lichaam komen, je hormoonspiegel helemaal door de war gooien. Dit zorgt ervoor dat je extra insuline gaat aanmaken. Insuline ken je misschien wel, dat is hetzelfde hormoon dat ook met suikerziekte te maken heeft. Insuline zorgt er simpel gezegd voor dat de suiker die je in je lichaam krijgt opgenomen wordt. Maar door de ftalaten wordt er eigenlijk teveel insuline aangemaakt en uitgescheiden, waardoor je lichaam een zogenaamde insulineresistentie opbouwt. Hierdoor is je lijf dus minder gevoelig voor insuline. Dit kan best nare gevolgen hebben: zo kun je door insulineresistentie bijvoorbeeld suikerziekte (diabetes mellitus type 2) krijgen. Ook is er onderzoek gedaan waarbij de concentratie ftalaten in de urine van kinderen werd gemeten (ftalaten worden namelijk ook weer uitgeplast). Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bijna alle kinderen zijn blootgesteld aan deze stofjes. Daarnaast bleek dat kinderen met een hogere concentratie ftalaten in hun lichaam ook dikker waren dan hun leeftijdsgenootjes, die minder ftalaten in hun lijf hadden.

Dat ftalaten je dikker maken is nu dus wel duidelijk. Maar al je beautyproducten en lotions laten staan en overschakelen op biologische alternatieven biedt helaas geen oplossing. Het probleem is dat ftalaten bijna overal in zitten. Het is bijvoorbeeld het stofje dat ervoor zorgt dat plastic zo lekker buigzaam is. Je treft deze stofjes in allerlei producten aan, van parfum tot douchegordijnen. Ze zijn zelfs te vinden in speelgoed en in babyspeentjes. Misschien toch maar een familiekaart voor de sportschool kopen?

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!