Waarom dragen mensen in de zorg wit?

2 minuten

Dokters, verpleegkundigen, tandartsen. Niet iedereen vindt ze even leuk, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze dragen allemaal wit. Terwijl wit nou juist ook heel besmettelijk is, want het kan zo gebeuren dat er een spatje bloed op komt. Onhandig, zou je zeggen. Dus WRM dragen mensen in de zorg, zoals dokters en verpleegkundigen, dan toch wit?

Geschiedenis van de verpleegkunde
Dat artsen witte kleding moeten dragen is een gebruik dat uit het oude Babylonië stamt. Artsen droegen rond 1500 voor Christus dus al witte kleding. Duizend jaar later, in de eerste ziekenhuizen in het oude Griekenland (eigenlijk tempels waar de goden werden vereerd), werd ook iedere verpleegkundige verplicht om witte kleding te dragen. Dit werd gedaan uit respect voor de hygiëne.

En nu?
Tegenwoordig dragen dokters dus nog steeds een witte jas. Het blijkt dat deze witte jas artsen helpt om veel beter te functioneren, mits de arts deze jas echt draagt en de symbolische betekenis ervan kent. Uit onderzoek blijkt dat artsen met een witte jas gedisciplineerder en zorgzamer zijn en beter luisteren. Ze worden dus betere artsen, al is het langetermijneffect niet bekend. Het is dus zomaar mogelijk dat wanneer je huisarts die witte jas te lang draagt, hij eigenlijk helemaal niet zo goed luistert.

Volgens Jos Kaldenhoven, een verpleegkundige, biedt de kleur wit de meeste ruimte voor invulling. De logica achter het wit is dat het alle kleuren omvat en de zelforganisatie en het evolutiedenken vertegenwoordigt. In de zorg gaan ze uit van de ‘natuurlijke weg’ van de mens, daarom past de kleur wit nog beter bij deze beroepstak.
Blijven de witte jassen bestaan?
Er zweven op internet een aantal artikelen rond waarin staat dat het witte uniform in sommige zorginstellingen niet meer gedragen wordt. Hier dragen de verpleegkundigen gewoon hun eigen kleding, want directies van verpleeghuizen vinden de witte kleding niet bijdragen aan de huiskamersfeer. De toekomst van de witte jas is, na al die duizenden jaren, dus een stuk onzekerder geworden…

 

Afbeelding: John Atherton

Bronnen:
http://internet-extra.vumc.nl/communicatie/nieuws/OwK/index.html?../OwK703/wereld.html~hoofd
http://www.ocmwgent.be/assets/documents/Archief/Verplegen%20door%20de%20eeuwen%20heen.pdf
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/13343_de_rol_van_de_witte_doktersjas/
http://www.nursing.nl/Verpleegkundigen/Blogs/2014/5/Blog-Jos-Goed-dat-het-verpleegkundig-uniform-wit-is-1525225W/
http://www.nationalezorggids.nl/zorgpersoneel/nieuws/20658-witte-verpleegstersuniform-weg-uit-verpleeghuis.html
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1644295/2008/03/08/Uniform-verdwijnt-uit-de-zorg.dhtml

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!