Waarom dragen vrouwen een bh?

3 minuten

Trends, zelf heb ik er niet veel mee. Vaak zijn ze, voordat ik er aan gewend ben, alweer voorbij. De laatste weken hoorde ik diverse gesprekken over het niet dragen van een bh. Dat mag deze zomer, borsten mogen hangen en hun eigen leven leiden. Mannen reageren vooral positief, vrouwen voornamelijk vol ongeloof. Al zijn er ook goedkeurende reacties: niet meer worstelen met strapless bh’s, doorzichtige bandjes of doorschijnende stukjes stof. Het is zeker een bevrijdend gevoel zo zonder bh, dat moet ik toegeven. Maar om nou de hele dag zonder te moeten lopen? Nee, bedankt.

Back to the seventies
Het niet dragen van een bh deden sommige dames ook begin jaren ´70. Dolle Mina’s, werden deze vrouwen genoemd. Zij gingen bh-loos door het leven met een bepaalde overtuiging, diverse principes en bovenal uit eigen beweging. Het ging hen vooral om gelijke rechten voor de vrouw, vrij zijn in keuzes en baas in eigen buik. Geen schoonheidsideaal of modebeeld: iedereen was vrij en gelijk, of ze nou mooie borsten hadden of niet. Nu is het niet dragen van een bh vooral een trend die in het leven is geroepen door beroemdheden. Of deze trend ook is weggelegd voor de gemiddelde vrouw, betwijfel ik. Een bh geeft toch bij een grote groep vrouwen de juiste steun; zonder ziet het er allemaal een stuk minder flatteus uit.

Beter af zonder
Maar uit Frans onderzoek blijkt dat een bh helemaal niet goed is voor de borsten. Na vijftien jaar meten van, voelen aan en bestuderen van de voorgevel zijn de onderzoekers het er over eens dat vrouwen beter af zijn zonder bh. Een bustehouder is volgens hen weinig meer dan valse noodzaak, ook verlicht het op geen enkele manier rugpijn en versnelt het juist het proces van slapper wordende borsten. Je borsten zouden lui worden van een bh en zonder juist minder snel verzakken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht valt de borst niet zonder bh, maar verstevigt en lift zichzelf. Ook verbetert de kwaliteit van de huid. De eerste paar maanden voelen wat ongemakkelijk, maar na enige tijd ben je gewend aan het leven zonder bh en wordt je er niet meer door gehinderd in je dagelijks leven.

Nederlandse borsten
Voor iedereen die nu meteen bh’s wil verbranden: wacht nog even, want dit is geen goed idee. Er zijn namelijk ook genoeg punten van kritiek op het onderzoek. Denk maar eens aan de Afrikaanse vrouwen die nooit een bh dragen, daar blijft ook niets van over. Ook het idee dat het bindweefsel van je borsten sterker wordt zonder bh is een fabel. De sterkte van je bindweefsel is namelijk genetisch bepaald: je hebt het of je hebt het niet. Daarnaast is het iedereen die weleens in Frankrijk is geweest vast opgevallen dat de Franse dames heel anders gebouwd zijn dan de Nederlandse vrouwen. Wij echte Hollandse dames zijn vaak gezegend met een veel grotere voorgevel. De gemiddelde cupmaat in Nederland is D en ondersteuning is bij deze maat hard nodig. Zwaardere borsten lijden onder de zwaartekracht en leiden zonder bh een eigen leven. Ook kan het in Nederland nogal koud, regenachtig en winderig zijn, niet de meest ideale omstandigheden om zonder genoeg kleding de deur uit te gaan.

Kortom, het is een cupmaat- en borstzwaarte-afhankelijke trend. Met kleine, stevige borsten is er geen enkel probleem, maar met een grotere voorgevel is het ontbreken van een bh toch niet heel handig. Besluit je toch om zonder bh door het leven te gaan, dan zijn er altijd nog wel mannen te vinden die ze willen ondersteunen. De borsten zelf hebben namelijk geen spieren, maar alleen vetweefsel en klieren. Een borst kan daarom niet getraind worden door oefeningen: ondersteun ze daarom goed!

Hoeveel liefde voor dit artikel?
***½ 8votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!