Waarom een groep verbieden niet per se de beste oplossing is

6 minuten

Hollandse nuchterheid, wat is dat nu eigenlijk? Normaal ben ik hier om antwoorden op vragen te geven, maar ik ga nu u, als lezer, even wat vragen stellen. Want wat is in godsnaam Hollandse nuchterheid? Ik vraag het me echt al jaren af. Boerenkool eten om zes uur ’s avonds, is dat Hollandse nuchterheid? Of jaarlijks je ballen uit een leren string dansen op een Amsterdamse gracht, is dat Hollandse nuchterheid? Of is het juist Hollandse nuchterheid, dat je altijd stelt dat je lekker tolerant bent, behalve tegen alles en iedereen die net wat anders is dan jezelf? Of is Hollandse nuchterheid, een dag in het jaar in je oranje leeuwenpak jezelf de vergetelheid in drinken? En daarbij ook nog een paar keer op de vuist gaan als het even kan? Of is Hollandse nuchterheid een bomaanslag plegen in Syrië? Of is Hollandse nuchterheid elke zondag naar de kerk gaan en uit een boek lezen dat ons vertelt dat we homoseksuele mensen moeten stenigen? Of is Hollandse nuchterheid een wekelijkse patatdag, waarbij het hele gezin een frikandel speciaal naar binnen schuift?

Ik vind het persoonlijk nog best lastig om te bepalen wat Hollandse nuchterheid is, maar wat in ieder geval valt onder de hedendaagse Hollandse nuchterheid is het verbieden van groepen/verenigingen. Vereniging Martijn is afgeschaft en we beginnen met onze Hollandse nuchterheid een beetje door te slaan, want nu kunnen we allemaal verenigingen en groepen gaan verbieden. WRM Vereniging Martijn precies is verboden, kan worden gelezen in het artikel van Redmar Poen: “WRM de pedofielenclub Martijn verboden is”. In dit artikel wordt er met een juridische blik gekeken naar de uitspraak. Ik ga vandaag echter proberen op de Hollandse nuchtere manier naar deze uitspraak te kijken. Simpelweg heeft de rechter gesteld dat eindelijk een keer de vrijheid van meningsuiting ondergeschikt is aan het voorkomen van schade aan een samenleving (dhr. Poen zal dit mogelijk te kort door de bocht vinden, maar ik denk dat dit de Hollandse nuchtere wijze is om de uitspraak te benaderen). Vereniging Martijn neemt namelijk drempels weg voor mensen om zich schuldig te maken aan pedofilie. Daarnaast zouden de leden er ook toe worden aangezet. Dit vindt het overgrote deel van Nederlanders natuurlijk zeer kwalijk. Begrijpelijk, maar toch grappig dat die vrijheid van meningsuiting, die normaal gesproken altijd zo ontzettend belangrijk is, nu ineens ruim baan moet maken. Wat mensen vaak niet begrijpen is dat vrijheid van meningsuiting twee kanten op werkt. Jij poep mogen praten, iedereen poep mogen praten. Maar dat schiet iedereen natuurlijk even in het verkeerde keelgat. Afijn, ik ben de beroerdste niet. Ik ga wel mee in deze hype. We gaan dus lekker dingen verbieden vandaag! En ik ga u voorkauwen wat er dan wel zoal niet verboden mag worden in Nederland wat betreft groepen en verenigingen. Want er zijn wel wat groepen mensen die de gemiddelde Nederlander wel eens wil vergeten wat betreft het toebrengen van schade aan een samenleving. Maar lieve lezer, ga ervoor zitten, pak een bakje popcorn erbij en als u in een gekke bui bent, open ook lekker een flesje rood, want hier een greep uit ‘Poolen’s verbodslijstje’!

De Nederlandse Volksunie
Ja, die willen de Nederlanders nog wel eens vergeten, de Nederlandse Volksunie. Als u ooit een keer wakker werd door geschreeuw op straat en vervolgens zag u uit uw raam allemaal kale blanke mannen in zwarte pakjes en met Nederlandse vlaggen, marcheren over straat, dan heeft u ze wel eens gezien. WRM  dit groepje beroepsdemonstranten verboden zou moeten worden? Allereerst om dat ze het liefst de doodstraf weer in willen voeren voor pedofilie. Nog maar te zwijgen wat ze denken over mensen die net een ander kleurtje hebben dan de leden van de NVU zelf. De NVU heeft zelfs een afsplitsing die zulke zaken wil bereiken d.m.v. terreur. Een broedplaats van geweld en ontwrichting van de samenleving lijkt mij. Verbieden dus!

Hooligan-groepen
De F-side, Vak 410, de harde kern van Feyenoord en ga zo maar door. Groepen met types die niet rustig een voetbalwedstrijd kunnen kijken, zonder de sfeer te verzieken, mensen in elkaar te beuken en zoveel drugs snuiven dat Tony Montana uit Scarface ze voor gek zou verklaren. Zelf zullen ze zeggen dat ze gewoon ontzettend trouwe fans zijn, die alles voor hun club over hebben. Maar we weten allemaal dat dit onzin is. Tenminste, of het is dat, of er moeten wat Ajax-hooligans een nieuwe bril gaan kopen. Vermeer kreeg namelijk een goede bak vuurwerk om zijn oren gegooid van zijn eigen ‘supporters’. Een groep mensen die louter erop uit is om onrust te zaaien rondom een mooie sport. Die mogen dan bij deze ook ophoepelen.

Alle politieke partijen
We hebben nou eenmaal wetten, die zijn er niet voor niets. Die zijn er om ons land beter te maken. Die zijn er dus ook om ervoor te zorgen dat men geen schade aanbrengt aan onze samenleving. Maar he, wat is dit nou? Groepen mensen die niks anders doen dan deze wetgeving aanpassen? Maar die wetgeving is er toch juist om ons te beschermen? Dat kan toch niet?!?! Ohja, nog maar te zwijgen over het feit dat al deze partijen wel vinden dat roken en het drinken van alcohol legaal moet zijn. Dat terwijl roken en drinken voor ontzettend veel schade aan de Nederlandse maatschappij zorgen. Afschaffen dus, die gekke politieke partijen!

Roddelprogrammamakers
Dat deze groepen mensen nog niet verboden zijn is mij dus een groot raadsel. Los van het feit dat een ieder zijn leven gelukkiger zou worden als hij of zij nooit meer het gezicht van Albert Verlinde (beter bekend als “The First Lady of Maastricht” of “Mr Onno had er geen Hoes omheen” of “De Koningin van de Huichelarij”), is het ook nog eens zo dat men veel informatie krijgt die nutteloos is, maar waar men zich toch druk om maakt. Druk maken om iets resulteert uiteindelijk in stress en stress is nou eenmaal ongezond voor de mens. Sterker nog, stress kan je levensverwachting met jaren inkorten. Als ik deze lijn doorzet, vind ik eigenlijk dat roddelprogramma’s ervoor zorgen dat mensen eerder dood gaan en ze zijn dus ontzettend schadelijk voor de maatschappij! Verbieden, verbieden en nog eens verbieden!

Kort samengevat, er valt een boel te verbieden! De vraag is alleen, of dat wenselijk is. Natuurlijk willen wij geen groepen die schade kunnen toebrengen aan onze samenleving, maar het probleem is dat wij niet graag, met een scheve blik, kijken naar schade die ons prima zint (denk aan het drinken van alcohol). Zolang meningen, opvattingen en handelingen in ons straatje passen maakt het ons niet uit of onze wereld erdoor in de brand zou vliegen of niet, maar zodra het ons niet bevalt, dan zien wij graag een verbod voorbij komen. Begrijp me niet verkeerd, ik was Vereniging Martijn liever ook kwijt dan rijk, dat is het probleem ook NIET! Het probleem is, dat een dergelijke uitspraak door een rechter nog wel eens verstrekkende gevolgen kan hebben. Want waar gaan we nu de grens trekken? Een ding weet ik in ieder geval wel, Engelse nuchterheid kan nog wel eens een bijdrage leveren aan onze Hollandse nuchterheid. “Because you can’t have your cake and eat it too”.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!