Waarom geeft helium ons een vreemde stem?

1 minuut

‘I really shouldn’t be doing this’, zei Morgan Freeman een paar weken geleden, tijdens zijn bezoek aan The Tonight Show van Jimmy Fallon. De acteur had zich over laten halen om helium uit een ballon te inhaleren. Maar de stem van Morgan Freeman leek bijna wel te laag om anders te klinken na een teug helium! Gelukkig vormde de stem van Jimmy Fallon wel om naar een cartoonesk geluid. Maar WRM klonken hun stemmen anders nadat ze helium uit hun rode ballonnen hadden ingeademd?

Unieke stem
Dit heeft vooral te maken met het verschil tussen lucht en helium. Het zijn beide gassen, maar helium is lichter dan lucht. Tijdens het in- en uitademen stroomt er lucht door onze keel en langs onze stembanden. Door de stembanden gaat de lucht trillen en ontstaat er geluid. De vorm van je stembanden en je keel zorgen ervoor dat iedereen een uniek stemgeluid heeft. Wel zo handig om iemand snel te kunnen herkennen, vooral wanneer je hem of haar niet kunt zien.

Donald Duck
Wanneer je zuivere helium inademt, stroomt er geen lucht langs je stembanden, maar een edelgas. In dit edelgas bewegen de trillingen die worden veroorzaakt door de stembanden sneller dan in lucht. Deze snelheid is bijna drie keer zo hoog, namelijk 965 meter per seconde in plaats van 330 meter per seconde, de geluidssnelheid in lucht. Door de snelle trillingen gaat onze stem net zo hoog klinken als die van Donald Duck. Er verandert dus niet per se iets aan onze eigen stem, maar aan de omstandigheden waarin deze wordt vormgegeven.

Diepe basstem
Mocht je een keer het tegenovergestelde willen bereiken: xenon zorgt voor een zeer lage stem. Omdat geluid in dit gas juist langzamer reist, kan dit er voor zorgen dat jij weer de trage en diepe stem van Morgan Freeman krijgt.

Gevaarlijk?
Inademen van helium en xenon is niet altijd even grappig, want het kan ook best gevaarlijk zijn. Helium wordt namelijk in de rode bloedcellen van het bloed opgenomen. Aangezien een bloedvat een vrij gesloten ruimte is, blijft er daardoor minder ruimte over voor zuurstof. Teveel inhaleren kan daardoor tot bewusteloosheid of zelfs verstikking leiden. Gebruik de gassen daarom met mate!

Bronnen:
Quest.nl/vraag-en-antwoord/artikel/waarom-verandert-je-stem-als-je-helium-inademt
Unity.nl/lachgas
Willemwever.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/hoe-kan-het-dat-je-van-helium-een-andere-stem-krijgt

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!