Waarom geen seks voor de wedstrijd?

2 minuten

Mohammed Ali had zes weken voor belangrijke wedstrijden geen seks meer. Marco van Basten liet geen vrouwen toe in het hotel van ‘zijn’ oranje en Lord of the Rings Yuri van Gelder zegt dat hij ‘te moe wordt’ van seks voor de wedstrijd. Maar waar komt deze ‘regel’ vandaan? WRM  mogen sporters geen seks hebben voor een belangrijke wedstrijd?

De regel
De geen-seks-voor-de-wedstrijdregel stamt volgens Adam Weir, fysioloog van het Medisch Centrum Haaglanden, uit de tijd van de zogenoemde dampketeltheorie. Volgens deze theorie moeten mannen spanning opbouwen om zich vervolgens tijdens de wedstrijd volledig te kunnen ontladen. Hoewel de dampketeltheorie allang achterhaald is, geloven nog steeds veel sporters dat je door seks kostbare energie verliest, die je tijdens de wedstrijd nodig hebt.

Zo stelt Anky van Grunsven dat zij geen seks heeft voor haar wedstrijden omdat deze wedstrijden vaak vroeg in de ochtend zijn. Toch zijn er ook hele andere verhalen. Voormalig topvoetballer Romario maakte er geen geheim van dat hij tijdens grote toernooien veelvuldig de lakens deelde met mooie dames.

Wat is er nu waar?
Tijdens de Marathon van Londen werd onderzoek gedaan onder de lopers, waaruit bleek dat ongeveer de helft van de deelnemers de dagen voor de marathon nog seks had gehad. Uit het onderzoek bleek dat hardlopen niet in negatieve zin wordt beïnvloed door het vrijen voorafgaande aan de wedstrijd. Sterker nog: de gemiddelde tijd van lopers die in de laatste dagen nog seks hadden gehad, was sneller dan de gemiddelde tijd van de groep die aan onthouding had gedaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel de veronderstelde positieve als negatieve gevolgen van seks voor de wedstrijd taboe zijn. Het calorieverbruik tijdens ‘de daad’ zou ten koste gaan van de energie tijdens de wedstrijd, maar uit onderzoek is gebleken dat je gemiddeld maar 140 calorieën per vrijpartij verbrandt. Ook het veronderstelde positieve gevolg van de toegenomen testosteronspiegel  bij vrouwen blijkt een fabel: het testosteronniveau na de seks verschilt niet significant van het niveau voor de seks.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het per persoon verschilt wat voor impact seks op de sportprestaties heeft. ,,Sommige atleten zijn zo zenuwachtig dat ze gebaat zijn bij seks als uitlaatklep. Maar weer anderen kunnen de spanning van de onthouding juist goed gebruiken in hun wedstrijden’’, aldus Adam Weir. Het lijkt met name belangrijk dat de atleet zijn eigen routine volgt. En misschien nog wel belangrijker: de seks mag niet ten koste gaan van de nachtrust. Even een open deur: een goede nacht slapen heeft een enorme impact op je sportprestatie.

Ondanks het bewijs dat de regel ‘geen seks voor de wedstrijd’ afgeschreven kan worden als fabel, blijft een vrijpartij een avond voor de wedstrijd in de bokswereld taboe. Ook de voetballers van het Engelse elftal staan droog. De Argentijnen en Brazilianen mogen dan weer wel.. En voor jou geldt: ervaring zal leren of je beter presteert op de spanning van onthouding of nadat je je hebt uitgeleefd!

Bronnen tekst:
scientias.nl/voetballers-wel-of-geen-seks
ad.nl/ad/nl/1001/Sportwereld/article/detail/2118603/2008/07/15/Seks-voor-wedstrijd-Moet-kunnen
blessure-aanwijzer.nl/seks_sport
mens-en-gezondheid.infonu.nl/seksualiteit/31059-invloed-van-seksuele-activiteit-op-de-sportieve-prestatie

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!