Waarom begint de gekte rond verkiezingen uit de hand te lopen?

5 minuten

Verkiezingen zorgen altijd voor een periode van gekte, althans in Nederland. Mensen worden oprecht een beetje gek en ze gaan dan nog gekkere dingetjes roepen en doen. Politici hebben nog meer last van deze gekte. Zo was ik vorige week even van plan richting het centrum van Amsterdam te gaan, maar werd ik daarbij op een nare manier gehinderd. Voordat ik mijn deur uit kon lopen ging namelijk de bel al. Er bleek een kale verdwaalde man voor mijn deur te staan met een verlepte roos in z’n klauw. Toen ik twijfelachtig het bloemetje aannam vroeg ik toch even wat de beste man dacht te bereiken met deze actie. “We hopen zo meer mensen te overtuigen op de PvdA te stemmen”. Ik begon zelf heel hard te lachen, maar na enige tijd kreeg ik door dat deze PvdA-meneer bloedserieus was. Het enige wat ik nog kon zeggen was: “Ach, jochie toch. Na 19 maart gaat dit vanzelf weer over hoor!” Na het sluiten van m’n deur vroeg ik me af of ik nog meer gekkies zou tegenkomen. En ja, dat was helaas het geval. Onderweg kreeg ik meerdere nutteloze zaken in m’n handen geduwd, in de hoop dat ik vervolgens op de partij in kwestie zou gaan stemmen. Het begon met een groene appel die ik m’n handen kreeg geduwd door een D66-er. Een appel zo smerig en zuur dat Granny Smith haar haren strak overeind zouden gaan staan na het nemen van een hap. Naast nutteloze attributen kreeg ik natuurlijk des te meer nutteloze folders in m’n hand geduwd. Foldertjes waarvan de politici heilig zijn overtuigd dat ze zwevende kiezers over de streep zullen trekken. Elk weldenkend mens weet dat deze meteen in de prullenbak verdwijnen, maar die politici geloven er nog heilig in. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met een stel dieren die in het paringsseizoen zijn aangekomen en allerlei rare trucjes uit de kast halen om zoveel mogelijk dieren van hun het eigen soort aan de haak te slaan. Nog even en op de dam staat een CDA’er een raar semi-opwindend dansje te doen, verderop staat eentje van de SGP die uit volle borst loopt te brullen en net voordat je de dam af bent staat een PVV-er heel hard “minder minder minder” te schreeuwen. Duidelijk vormen van dierengedrag. Marianne Thieme zou er een traantje bij wegpinken.

De laatste verkiezingen hebben toch wel wat meer teweeg gebracht, iets wat ik waarschijnlijk niemand hoef uit te leggen. Wel pijnlijk dat ik het moet benadrukken. Compleet onnodig ook in mijn ogen. Zelfs op de basisschool krijgen kinderen andere normen en waarden voor hun kiezen. Het maakt geen reet uit of je blank, bruin, zwart of pimpelpaars met oranje stippen bent, als je je maar aan de regels houdt. Simpeler kan het ook bijna niet. Helaas willen mensen dit nog wel eens vergeten in de Nederlandse maatschappij. In de Nederlandse maatschappij is het voor sommigen namelijk niet genoeg dat je je netjes aan de regels houdt, gewoon een baan of een eigen bedrijf hebt of op een andere manier werkt om jezelf te onderhouden. Al zou je meer aan Nederland toevoegen dan de gemiddelde Nederlander, als het stempeltje ‘Marokkaans’ op de een of andere wijze aan je is verbonden, dan kan je beter oprotten. Pijnlijk en kwalijk, dat is het. Mij is juist geleerd dat juist Nederland en zijn inwoners tolerant behoren te zijn t.o.v. anderen, maar xenofobie heeft het gewonnen van deze gedachte. Gelukkig hebben toch veel Nederlanders door, dat de uitspraken van dhr. Wilders inderdaad niet door de beugel kunnen. Dat mag ook wel, want als infanten dit begrijpen, dan moet de gemiddelde volwassene dit toch ook wel kunnen inzien. Het meest pijnlijke van de hele situatie vind ik ook dat mensen er als volwassenen niet boven gaan staan, maar zich verlagen tot dit niveau.

Het probleem met het dusdanig verlagen van je niveau, is dat het zich in hele vervelende vormen kan uiten. Zo zag ik dat de mensen van de Facebookpagina “Steun Geert Wilders” een arcadegame hadden gemaakt met de titel “Schiet de Marokkaan terug naar Marokko”. Opmerkelijk was dat een van de eerste reacties hierop een steunbetuiging was van de pagina “Steun Geerd Wilders”. Altijd fijn dat je ondersteuning kan verwachten van je analfabetische medestanders. Ook kwamen er via de sociale media genoeg berichten door waarin Marokkanen de ergste verwensingen naar hun hoofd kregen geslingerd. Nog maar te zwijgen over de talloze Marokkanen die op vele plaatsen de tekst “minder minder minder” voor hun kiezen kregen. Maar ook bij het andere front gebeuren er merkwaardige dingen. Zo zag ik een reporter worden weggeslagen bij een moskee. Daarnaast kregen juist blanke Nederlanders weer te horen dat ze racisten waren. Misschien was het meest merkwaardige nog wel de aangiftes die werden ingediend.

Je zou je toch afvragen hoe het nu plotseling zo ver is gekomen. Ik denk dat de verklaring valt te vinden in ons verleden. Ik vind het pijnlijk dat ook ik paralellen moet gaan trekken met een periode waar we liever niet meer aan herinnerd worden, maar helaas zie ik geen andere optie. Voor de mensen die het nog niet begrijpen, ik doel op de periode waarin Hitler langzaam maar zeker aan de macht kwam in Duitsland. Ik wil voorop stellen dat ik Wilders niet ga vergelijken met Hitler. De commotie die nu is ontstaan rondom een bevolkingsgroep in Nederland, lijkt echter pijnlijk veel op de commotie die destijds ontstond. Een van de belangrijke oorzaken waarom Hitler en zijn kornuiten zoveel aanhangers kregen, was een vorm van onderdrukking en een verslechterde economische toestand. Bij de Duitsers kwam dit door de Vrede van Versailles, in Nederland komt dit door de politiek. We hebben namelijk tot aan de komst van Pim Fortuyn, vaak de (negatieve) meningen over Marokkanen, en vele andere allochtonen met hen, genegeerd of bestreden. Daarvoor betalen wij nu de prijs. De reden waarom ik dus ook het doen van aangiftes tegen Geert Wilders benoemde als een merkwaardige zaak, komt dus door de eerder beschreven parallellen. Het snoeren van monden leidt tot vele engere zaken. De spanningen zijn nu al licht te voelen, persoonlijk zou ik niet mee willen maken wat er zou gebeuren als het nog erger werd.

Of we nu dus gewoon onze mond moeten houden? Absoluut niet! Het verleden heeft ook laten zien wat er gebeurt als men een dergelijk probleem negeert. We moeten als Nederlanders laten zien dat wij niet zo zijn zoals Geert ons wil afbeelden. We moeten laten zien dat wij het vrije Nederland zijn, waar iedereen gelijk is. Dus zolang een inwoner van Nederland participeert in de samenleving en zich aan de Nederlandse wet houdt, is hij hier gewoon op zijn plek is. Laat je stem dus horen, op elke mogelijke manier, zoals ik dat nu ook doe. En gedraag je in ieder geval niet als een complete debiel, zeker niet om een paar verkiezingen. Een tip voor de politici die zaken uitdelen op straat, deel voortaan anders valium uit, dan kalmeren de mensen tenminste een beetje.

Bron afbeelding: Partij van de Arbeid

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!