Waarom goede voornemens?

2 minuten

Het is zover, de klok heeft 12 keer geslagen en het is 2014. Je hebt er al dagen over nagedacht: je goede voornemens. Nu is het moment aangebroken om je ook écht aan deze voornemens te houden. Afvallen, stoppen met roken, gezonder leven, meer sporten: 64% van de Nederlanders maakt goede voornemens. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts een derde deze goede voornemens volhoudt. Toch maken elk jaar weer heel veel mensen goede voornemens. Maar WRM maken we deze goede voornemens? En WRM gebeurt dit met de jaarwisseling en niet gewoon in het midden van het jaar?

Een nieuw jaar is voor veel mensen het perfecte moment voor een nieuwe start. Het oude jaar, inclusief de slechte gewoontes, ligt achter ons en het is tijd voor een frisse start. Dit betekent dus goede voornemens, want een nieuw jaar betekent nieuwe kansen! We kiezen het nieuwe jaar om te starten met de nieuwe, betere, gewoontes omdat dit duidelijkheid schept. Mensen zoeken naar overzicht en door in het nieuwe jaar met je goede voornemens te starten, is dit een duidelijk keerpunt.  Je gaat op een goede manier het nieuwe jaar in en in dat nieuwe jaar ga je niet meer de fout in. De meest genoemde goede voornemens die mensen maken zijn afvallen en meer bewegen, zuiniger met geld omgaan, schulden afbetalen, meer tijd besteden aan vrienden en familie en het vinden van een partner.

Goede voornemens zijn in principe een prima idee. Het jaar beginnen met goede gewoontes en je hier aan proberen te houden is in feite een mooi plan. Je probeert de slechte gewoontes achter je te laten en met goede gewoontes het nieuwe jaar te starten. Toch bestaat er ook zoiets als Blue Monday, ook wel deprimaandag genoemd. Dit is de maandag van de laatste volle week van januari en dit jaar op 20 januari. Op deze dag voelen de meeste mensen zich neerslachtig; de vakanties zijn nog ver weg, het werk is weer begonnen en het volhouden van de goede voornemens is – weer – niet gelukt.

Tenslotte hier wat tips om je goede voornemens vol te kunnen houden en om te zorgen dat jij dus geen last krijgt van deprimaandag. Het is slim om je voornemens en plannen op te schrijven. Doe dit bijvoorbeeld in een notitieboekje dat je bij je draagt en waar je je vooruitgang in kan noteren. Hierdoor wordt je verbetering zichtbaar en blijf je gemotiveerd. Te veel plannen maken is hierbij niet handig. Bedenk je belangrijkste goede voornemen en focus je hier op. Kiezen voor stoppen met roken én afvallen tegelijk is iets te ambitieus. Kies dus uit wat jij het belangrijkst vindt en ga hier helemaal voor. Ook is het belangrijk om aan je omgeving te laten weten dat je bijvoorbeeld graag wilt afvallen. Zo krijg je steun en wellicht een maatje die met je meedoet. En is het niet gelukt je aan je goede voornemens te houden? Probeer het dan gewoon opnieuw. Ben je toe aan positieve verandering, begin er dan meteen mee en wacht niet op een nieuw jaar!

Bron tekst
Nu.nl
Mens-en-gezondheid.infonu.nl
Telegraaf.nl
Hardwiek.nl

Hoeveel liefde voor dit artikel?
Vote!

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!