Waarom is Nederlands babymelkpoeder zo gewild?

1 minuut

Het is een bekend beeld: een Chinese man of vrouw die bij de supermarkt of drogist in de rij staat met een paar blikken babymelkpoeder. Sinds enkele jaren is Nederland dé inkoopplek geworden voor babymelkpoeder. Inmiddels wordt er zelfs zoveel ingekocht dat er tekorten zijn ontstaan. Daarom zijn er fikse maatregelen getroffen om de handel in babymelkpoeder te beperken. In de meeste winkels mag er bijvoorbeeld maximaal één pak per persoon worden ingekocht. In sommige winkels moet je zelfs een minimumbedrag aan boodschappen doen om een pak babymelkpoeder mee te mogen nemen. Maar WRM is ons babymelkpoeder eigenlijk zo’n gouden handel?

Melamine
Zeven jaar geleden overleden er in China zes kinderen en werden er zeker 300.000 kinderen ziek na het drinken van melk dat gemaakt was van Chinees melkpoeder. Aan dit melkpoeder was de kunsthars melamine toegevoegd. Deze stof zat in de melk om het eiwitgehalte hoger te doen lijken. Ook in 2011 overleden drie kinderen in China na het drinken van verontreinigde melk. Deze melk bevatte nitriet, een stof die gebruikt wordt om vlees te conserveren. Sinds deze voorvallen worden de Chinese melkproducenten niet meer vertrouwd.

Nederlands melkpoeder
Begrijpelijk dus dat de Chinezen hun eigen melk en melkpoeder niet meer vertouwen. Maar WRM is ons Nederlandse melkpoeder dan zo populair geworden? Dat komt omdat Nederland een traditioneel zuivelland is en ook als zodanig bekend staat bij de Chinezen. Daarnaast wordt babyvoeding gesubsidieerd door de Nederlandse overheid, wat de prijzen ervan relatief laag maakt.

Nederlands melkpoeder is dus een gouden handel. Alleen heeft die gouden handel tot tekorten geleid en is er niet genoeg poeder beschikbaar om de zowel de Nederlandse als de Chinese baby’s te voeden. De Nederlandse fabrieken produceren de laatste jaren al meer babymelkpoeder, maar kunnen de explosieve vraag niet aan.

De meeste Nederlandse zuivelgiganten hebben ook fabrieken voor babyvoeding in China. Maar als zelfs de Nederlandse melkpoederfabriek hetzelfde melkpoeder produceert, maar met een Chinees etiket, wordt dit poeder niet vertrouwd. Dit omdat de productie in China plaatsvindt, waar het toezicht op voedselveiligheid anders is.

Het is dus wachten tot de Chinezen hun eigen melkpoeder weer gaan vertrouwen. Tot die tijd gelden de regels die het kopen van melkpoederblikken beperken.

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/dossier-china/hoe-melkpoeder-in-hong-kong-lucratiever-werd-dan-de-handel-in-drugs~a3438294/
http://nos.nl/artikel/2029819-vechten-om-een-pak-babymelkpoeder.html

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****2votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!