Waarom is poker geen gokspel?

3 minuten

De Nederlander Michiel Brummelhuis werd afgelopen maand 7e bij het WK Poker in Las Vegas en won daarmee een bedrag van $1.225.356,- (ongeveer €900.000,-). Nice! Natuurlijk moet je de spelregels kennen om zo ver te komen, maar is het daarnaast wel allemaal gokken en puur geluk? Voor jou ben ik de onderwereld, het casino en de statistiek ingedoken en kom ik met antwoord op de volgende vraag:

WRM is poker geen gokspel?

Laat ik eerst duidelijk uitleggen wat gokken precies betekent.

“Gokken of wedden is een bezigheid waarbij iemand probeert de uitslag te voorspellen van een spel, wedstrijd, toernooi enzovoort. De uitslag van het spel is geheel of gedeeltelijk toevallig. De uitkomst van de meeste gokspelen worden niet door kennis of bekwaamheid bepaald.”

Poker komt met deze benaming dichtbij gokken, maar wordt bepaald door de manier waarop jij speelt. Laten wij het vergelijken met het tot-in-de-rimboe bekende spelletje ‘kop of munt’. Stel, ik geef jou €2,- als het munt wordt, maar ik wil €1,- als het kop wordt. Wanneer ik dit één keer doe, dan is het gokken, want: grote kans dat ik €1,- verdien. Maar wanneer wij 1000 keer gaan gooien, dan zal munt ongeveer 500 keer vallen en kop ook. Vervolgens krijg ik €500,- van jou, maar jij €1000,- van mij. Ik zal op de lange termijn verliezen. Het geluk is eruit. Is het dan nog gokken? Sinds de komst van online poker wordt er aan tientallen tafels per dag gespeeld om zoveel mogelijk winst te behalen en het geluk uit te schakelen.

Waarom poker geen gokspel is
Iemand die bescheiden op 12 pokertafels tegelijk speelt

Omdat poker een denksport is én omdat je grotendeels kan berekenen wat de kansen zijn dat jij wint, kan het gelukselement dus verkleind worden. Denk bijvoorbeeld aan de kans dat je met 2 Azen van een 2 en een 7 verliest. De kans dat de Azen winnen is ongeveer 88% en de kans dat de 2 en 7 winnen is ongeveer 12%. Wanneer je dit één of twee keer speelt, kan het zijn dat je inderdaad twee keer verliest. Wanneer je professioneel en dagelijks poker speelt, dan win je van de 1000 keer ongeveer 880 keer. Het is dus de wet van de grote getallen, hoe vaker je speelt, hoe eerlijker de winst verdeeld wordt en hoe meer je het geluk uitschakelt.

Oké, maar hoe weten pokerspelers dan of ze betere kaarten hebben?
Dit is dus wel gokken: dat wat pokerspelers juist zoveel mogelijk proberen uit te sluiten. Je wil namelijk weten of het slim is om je geld in te leggen. Om dit te weten letten pokerspelers op heel veel dingen. Sommige mensen worden zenuwachtig bij het hebben van goede kaarten of juist bij bluffen en gaan op hun stoel wiebelen. Sommige mensen zetten hoog in bij goede kaarten en bij slechte kaarten laag in. Dat is één manier om te weten dat je voor staat.

Pokerspelers berekenen daarnaast ook de kans dat zij hebben om de pot te winnen. Laat ik met een makkelijk voorbeeld komen. Stel er zit €100,- in de pot, en je moet €20,- bijleggen om de laatste kaart te zien. Dan moet je 1 op de 6 keer winnen om quitte te draaien, want als je wint, dan win je €120,-. Dus is je investering van €20,- het waard.

Waarom poker niet gokken is

Laten we er in dit voorbeeld vanuit gaan dat je 1 harten nodig hebt om te winnen. Er zijn hooguit 9 harten die kunnen vallen, want jij hebt er al 2 en er liggen er 2 op tafel. De kans dat jij wint is nu 20,45%. Dit berekenen pokerspelers dus uit hun hoofd, terwijl zij aan tafel zitten.

Wat berekenen zij op dit moment?
“Ik moet €20,- inleggen om €120,- te winnen. De kans dat ik win is 20,45%, dus ik zal ongeveer 1 op de 5 keer winnen. Dat is meer dan dat ik 1 op de 6 keer moet winnen om quitte te draaien, dus ik maak winst als ik meega.”

Oftewel, de pokerspeler gaat mee en zet €20,- in. Hij zal vaker verliezen dan winnen, maar op de langere termijn maakt hij er wel winst mee. Daarom is het zo belangrijk dat het gokelement uit poker gehaald wordt, naarmate iemand veel vaker speelt. Voor de statistiekers onder ons, hij maakt €9,40 winst per keer dat hij meegaat, want hij verdient 20,45% van €120,- en dus €29,40. Terwijl hij maar €20,- inzet.

Dus WRM is poker geen gokspel?
Omdat pokerspelers een groot gedeelte van het spel kunnen beïnvloeden. Er blijft natuurlijk een groot gelukselement in het spel, maar door veel potjes te spelen kan deze geminimaliseerd worden.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!