Waarom is vinyl opnieuw zo populair?

3 minuten

De top 50 voor vinyl werd op 13 oktober gelanceerd. Dat lijkt misschien vreemd: een top 50 voor langspeelplaten? Bij vinyl denk je toch al gauw aan een paar decennia geleden. Grote hoezen, het plaatsen van een naald op een grammofoonplaat, een beetje ruis door je muziek heen… Het klinkt allemaal wat ouderwets. Toch is de vraag naar vinyl de afgelopen jaren steeds groter geworden. WRM is vinyl opnieuw zo populair?

Vinyl50
Peter Funcke, voormalig manager van Twarres, heeft de Vinyl50 opgezet. De lijst geeft wekelijks de vijftig best verkochte vinylalbums weer. De 31 winkels die zijn aangesloten bij dit initiatief, geven wekelijks hun verkoopcijfers van vinylplaten door. Uit de eerste top 50 blijkt dat niet alleen retroplaten de lijst te halen, maar dat er ook plek is voor gloednieuwe uitgegeven albums. Tegenwoordig brengen veel artiesten nieuw materiaal ook weer op vinyl uit, soms nog eerder dan op cd. Voorbeelden hiervan zijn Jack White, Typhoon en Paolo Nutini

Nog drie jaar?
Funcke kwam op het idee toen hij met een groep jongeren over vinyl sprak, vertelde de initiatiefnemer aan 3voor12 Radio. Naar zijn idee was het gedaan met de verkoop van vinyl. Sinds 1991 wordt de verkoop van langspeelplaten al niet meer meegerekend bij het samenstellen van de Album Top 50 en Funcke voorspelde dat er over drie jaar helemaal geen vinyl meer verkocht zou worden. De groep jongeren was het daar absoluut niet mee eens; de helft kocht namelijk nog regelmatig elpees. Hierop vroeg Funcke zich af WRM er nog geen onafhankelijke albumlijst voor de verkoop van langspeelplaten bestond, aldus het NRC. Zowel jongeren als ouderen blijken de platen immers nog steeds te kopen.

In de lift
Vorig jaar lieten cijfers van de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs (NVPI) al zien dat de verkoop van vinyl in de lift zit. Hoewel de totale verkoop van fysieke producten, zoals cd’s, is afgenomen, is er binnen deze verkoop een toename van het vinylaandeel te vinden. De omzet van elpees steeg van zes naar zeven miljoen. Volgens RTL Nieuws is het aantal verkochte elpees in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld, van 304.000 tot 674.000 platen. Deze stijging werd opgemerkt door de enige Nederlandse platenfabriek, in Haarlem, die de meeste persen van heel Europa bezit. De directeur van het bedrijf vertelde in het nieuwsitem dat het na een paar magere jaren weer een stuk beter gaat.

Warmer geluid
Maar WRM rennen we nu weer massaal naar de dichtstbijzijnde platenwinkel om een vinylschijf met een diameter van dertig centimeter te halen? Een belangrijke reden die wordt opgevoerd is dat elpees een beter en warmer geluid ten gehore zouden brengen. Dit zou komen omdat een elpee zuiver analoog is, terwijl digitale muziek een lagere precisie zou hebben. Cd-opnames zouden dus minder gedetailleerd zijn dan analoge opnames. Desondanks menen andere deskundigen dat het volle geluid simpelweg de ruis is die uit de pick-up komt.

Record Store Day
Record Store Day heeft ook een grote impuls aan de verkoop van vinyl gegeven. De dag werd voor het eerst gehouden in 2007 en is bedacht door onafhankelijke platenzaakeigenaars wereldwijd. Ze wilden graag een dag om de cultuur rondom kleinere platenzaken te vieren. Elk jaar worden er, exclusief op de derde zaterdag van april, speciale uitgaven van vinyl (en cd’s) verkocht. Bovendien worden er in alle aangesloten platenzaken optredens gegeven door verschillende, vaak lokale artiesten.

Ervaring
Als laatste is het draaien van een elpee natuurlijk een ervaring op zich. Je koopt een grote plaat, waarvan de hoes, eenmaal opgehangen of neergezet, een kunstwerkje in je kamer kan vormen. Daarna moet je de plaat op de pick-up leggen – voor welke kant ga je kiezen? – en zelf de naald bij het goede nummer plaatsen. Je hebt dan al zoveel moeite voor je muziek gedaan, dat je er dan ook aandachtiger naar zult luisteren. De verwachting is dan ook dat de verkoop van vinyl de komende jaren zal blijven stijgen: de elpee is here to stay.

Verder lezen?
Vinyl50.nl/news/lancering-vinyl50-is-een-feit/
3voor12.vpro.nl/nieuws/2014/oktober/Nieuwe-top-50-voor-vinyl.html
Nrc.nl/handelsblad/van/2014/oktober/10/vinyl-krijgt-eigen-top-50-1429389

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!