Waarom is Vrouwe Justitia geblinddoekt?

2 minuten

‘De rechtbank heeft twee moslims uit Arnhem vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische misdrijven. De rechter vindt niet bewezen dat de twee mannen van 22 en 27 jaar wilden deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië.’[1] Zo opende een nieuwsbericht van de NOS op 9 februari 2015. Zoals je al kunt raden heeft deze uitspraak geleid tot wisselende reacties, zoals te lezen valt op de website van De Telegraaf.[2] De eerste reactie die daar op het moment van schrijven te lezen viel, was misschien wel de meest sprekende: ‘Onze rechtsspraak is gespeend van elke realiteitszin. Alleen boetes komen goed aan.’ WRM is, ondanks deze niet onbegrijpelijke opmerking, dit juist een reden WRM we zeer tevreden mogen zijn met deze uitspraak?

Onschuldpresumptie
Innocent until proven guilty. Iedereen kent deze zin wel uit een of andere Amerikaanse serie of film. Je staat er nooit bij stil, maar dit is één van de hoekstenen WRM het recht in Nederland (en vele andere landen ter wereld) werkt. Op het moment dat iemand verdacht wordt van een bepaald misdrijf, is diegene daarmee niet direct ook een dader. Om deze onschuldpresumptie te waarborgen, zijn er grondwettelijke bepalingen in het leven geroepen die bijvoorbeeld het recht geven op een eerlijk proces. Dit staat momenteel omschreven in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) wat Nederland ondertekend heeft, daarnaast zijn er plannen om een dergelijke bepaling in de Nederlandse Grondwet op te nemen.[3] Een en ander met als ultiem doel om een verdachte verdachte te laten zijn, totdat bewezen wordt geacht dat diegene onschuldig of schuldig is. Ongeacht wat die verdachte is; een Donald Duck-lezer of een moslim.

Tenlastelegging
Waarover de rechter bij de twee heren heeft geoordeeld, is het ten laste gelegde. Het OM draagt bewijsmiddelen aan voor die tenlastelegging om iemand veroordeeld te krijgen. De rechter is de persoon die de aangeleverde feiten gaat kwalificeren en deze toetst aan de ten laste gelegde artikelen. Op het moment dat niet aan álle eisen van een bepaald delict is voldaan, kan de verdachte niet meer succesvol worden veroordeeld voor het ten laste gelegde. Gelukkig maar! Stel je eens voor dat dit anders zou zijn… Dan zou je voor jaren in de lik kunnen verdwijnen, terwijl de tenlastelegging niet eens bewezen is.

Blinddoek
Nederland is een van de vele landen in de wereld waar we een goed werkend rechtsstelsel hebben. Soms druist een bepaalde uitspraak of een bepaald arrest tegen ál ons rechtsgevoel in en soms zit de rechter er ook echt naast. Maar over het algemeen mogen we in Nederland erg tevreden zijn over de kwaliteit van onze rechters. Kijk voor de grap eens op deze website. Ondanks recente aanslagen in Europa, die gerelateerd kunnen worden aan de terreur in Syrië en omstreken, blijft het recht in Nederland neutraal. Zoals het zou moeten zijn. Het is daarom ook dat Vrouw Justitia geblinddoekt is; laat haar alsjeblieft geblinddoekt zijn en blijven.

[1] http://nos.nl/artikel/2018221-rechter-spreekt-verdachte-syriegangers-vrij.html
[2] http://www.telegraaf.nl/binnenland/23659418/___Jihadisten__vrijgesproken__.html
[3] Artikel 6 EVRM

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!