Waarom krijg je rimpelige vingers na het nemen van een lang bad?

2 minuten

Het is makkelijk om de tijd te vergeten als je in bad ligt, daarom is het goed om regelmatig op de klok te kijken zodat je er niet een eeuwigheid in blijft liggen. Vroeger, toen je nog geen klok kon kijken, was er een andere manier om te weten  of je te lang in bad lag:  rimpelige vingers.  Op dat moment dacht je misschien dat je lichaam aan het smelten was of dat je door te lang in water te liggen magisch in een opa of oma veranderde. Gelukkig zijn geen van de twee waar.  Toch heb je jezelf waarschijnlijk afgevraagd WRM  je vingers er uitzien als uitgedroogde pruimen na ze te hebben ondergedompeld in water. Wetenschappers hebben zich dit natuurlijk ook afgevraagd en hebben pas sinds kort een antwoord. De afgelopen jaren dacht men dat het rimpelig worden van je vingers komt doordat  je huid  vocht door laat lopen, zodat de cellen in je huid opzwellen. Dit bleek uiteindelijk net zo waar te zijn als het gerucht dat Paris Hilton talent heeft.  Maar WRM rimpelen onze vingers dan

Evolutionair voordeel
Wetenschappers zouden wetenschappers niet zijn als ze niet gingen experimenteren, en dat hebben ze natuurlijk gedaan. Wat ze toen hebben gevonden is dat het rimpelen niet gebeurt als de zenuw van een vinger niet meer werkt en dat gerimpelde vingers beter zijn  in het oppakken van natte voorwerpen.  Het eerste impliceert dat het rimpelen van je vingers iets is dat je lichaam uit zichzelf doet. Het tweede impliceert dat er dus een voordeel zit aan het rimpelen van je vingers: het beter kunnen vast pakken van natte voorwerpen.  Er zit dus echt een voordelige functie aan het rimpelen van je vingers.  Zo kan je dus met je rimpelige vingers heel goed je zeepje vast houden in de douche. Nu is dit niet echt een geweldige vaardigheid  (behalve in de gevangenis), maar vroeger hadden mensen deze skill voor veel meer dingen nodig dan alleen hun zeepje vastpakken. Mensen in de oertijd hadden er waarschijnlijk verschrikkelijk veel voordeel bij. Zo konden ze beter hun speren vast houden als ze op tijgers in de regen aan het jagen waren, of konden ze beter in vochtige omgevingen voedsel verzamelen. Best wel handig dus dat rimpelen.  En WRM dat rimpelen voor een betere grip zorgt? Vergelijk het met een autoband, daar zitten ook veel groeven in. Deze groeven zorgen voor een groter oppervlak en dit grotere oppervlak creëert zo meer frictie, wat tot meer grip leidt. Het rimpelen van je vingers doet eigenlijk precies hetzelfde.  Door meer oppervlak te creëren heb je meer frictie en dus ook meer grip.

Nu weet je dus eindelijk WRM een  bezoekje aan het zwembad ervoor zorgt dat je vingertoppen eruitzien als het hoofd van een 80-jarige.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!