Waarom kunnen we binnenkort niet meer genieten van chocola?

2 minuten

Chocola, het bruine goud. Iedereen kan er wel van genieten. Toch voelen mensen zich wel eens schuldig als ze een volledige reep naar binnen hebben gewerkt. Maar wees gerust, chocola blijkt goed voor je te zijn: een bepaald stofje in het snoepgoed zou je geheugen stimuleren. Dat stofje is een antioxidant genaamd flavanol en schijnt leeftijdsgebonden geheugenverlies tegen te gaan. Het onderzoek waar deze resultaten uit afkomstig zijn is echter niet waterdicht, want het kent wat beperkingen. Er zal dus verder onderzoek moeten worden gedaan, maar misschien is dat in de toekomst niet eens meer mogelijk. Volgens de grootste chocoladeproducenten ter wereld eten we meer chocola dan dat er geproduceerd wordt, waardoor we vanaf 2020 misschien wel een chocoladeloos tijdperk ingaan.

Spel van vraag en aanbod
Het dreigende tekort aan chocola is het resultaat van een te grote vraag naar het zoete goedje. Het aanbod is te klein om aan deze vraag te voldoen. Wij Nederlanders smikkelen bijvoorbeeld zo’n vijf kilo per persoon aan chocola weg in een jaar. Het bruine goud wordt ook steeds populairder: niet alleen in het Westen stijgt de vraag, maar ook in Azië. In China stijgt de vraag zelfs explosief. De vraag wordt over de hele wereld alleen maar groter, maar het aanbod kan dat niet bijbenen. De reden hiervoor is simpel: er wordt niet genoeg cacao geproduceerd. In Afrika en Zuid-Amerika mislukken oogsten door bijvoorbeeld aanhoudende droogte of schimmelziektes. Uit cijfers van de Internationale Cacao Organisatie blijkt dat wereldwijd zo’n dertig tot veertig procent van de cacaoproductie wordt vernietigd door droogte, plagen en ziektes. Daarom stoppen cacaoboeren ook met hun productie en stappen ze over op bijvoorbeeld maïs, wat veel winstgevender is. Daarmee zal het aanbod natuurlijk nog verder dalen.

Rampenplan
Grote fabrikanten als Mars en Nestlé hebben daarom een soort rampenplan in werking gesteld. Boeren worden gestimuleerd om op een andere manier te werk te gaan, waardoor de productie kan worden opgeschroefd. Verbouwers van cacao moeten met minder schadelijke bestrijdingsmiddelen gaan werken. Hierdoor raakt de bodem minder snel uitgeput en de kwaliteit van het eindproduct stijgt dan zelfs. Mocht dit niet werken, dan is er nog een andere oplossing: genetisch gemodificeerde supercacaobomen. Deze superbomen moeten zo’n zeven keer meer cacao opleveren dan de normale cacaobomen. Journalist Mark Schatzker proefde wat ‘superchocola’, maar de conclusie was helaas teleurstellend. De chocola van de superbomen komt bij lange na niet in de buurt van de ‘echte’ chocola. Geniet de komende Sinterklaasfeesten dus maar extra van je chocoladeletters, want over een paar jaar kan het wellicht niet meer.

Bronnen
http://nos.nl/op3/artikel/2004085-wereld-stevent-af-op-chocoladetekort.html
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/help-2020-geen-chocolade-meer
http://www.nu.nl/gezondheid/3914198/stof-in-chocolade-verbetert-geheugen.html

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!