Waarom mannen de behoefte hebben om alles aan vrouwen uit te leggen

4 minuten

Een man in de kroeg die oeverloos door blijft praten over hoe de motor van een auto in elkaar zit, je date die blijft vertellen over wat er precies speelt in de politiek of de grappige oom die echt beter weet wat er precies gaande is tussen Oekraïne en Rusland. Mannen die niet kunnen stoppen met dingen uitleggen aan vrouwen terwijl de vrouw deze dingen zelf echt wel weet, maar geduldig mee blijft knikken. Voor dit fenomeen heeft de Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit een term bedacht, namelijk mansplaining. Dit is het fenomeen dat een man een vrouw iets uitlegt waarvan hij denkt dat zij het vast niet snapt of niet weet, terwijl ze hier allang van op de hoogte is. WRM bestaat dit fenomeen genaamd mansplaining? WRM willen mannen graag dingen uitleggen aan vrouwen? En wat is de rol van de vrouw hierin?

Mansplaining
Het fenomeen dat een man een vrouw iets uitlegt waarvan hij denkt dat zij het niet weet of niet snapt, terwijl dit niet het geval is, is dus mansplaining. Deze term, een samenvoeging van man en explaining, is door Rebecca Solnit in een essay uit 2008 benoemd. Sinds die tijd is de term ingeburgerd in de Engelse taal en in 2010 door The New York Times uitgeroepen als een van de “Words of the Year”. En een man die aan mansplaining doet, krijgt uiteraard de eretitel mansplainer.

Solnit vertelt in haar essay dat zij mansplaining al haar hele leven ondervindt: “Men explain things to me and other women, whether or not they know what they’re talking about”. In haar essay benadrukt zij de vrouwenrechten en het feit dat mannen door te mansplainen boven vrouwen staan. Zij stelt dat mannen die uit blijven leggen er vanuit gaan dat zij een leeg omhulsel is dat door hen moet worden gevuld met kennis.

Laat ik duidelijk zijn, ik bedoel het niet rot. De term mansplaining heeft in het algemeen een beetje een negatieve toon en wordt vooral gebruikt in combinatie met feministische opvatting. Met dit artikel probeer ik het fenomeen luchtig te beschrijven, zodat er hopelijk voor zowel mannen als vrouwen herkenbare dingen in zitten. Want het valt me op: mannen willen graag dingen uitleggen. En misschien ook wel in het bijzonder aan vrouwen. Maar vrouwen geven niet aan dat ze het allang weten, en dus eigenlijk geen behoefte hebben te horen wat de man te vertellen heeft.

Mannen
Mansplaining veronderstelt dus dat mannen graag dingen aan vrouwen uitleggen. Ik heb gevonden dat er sinds de evolutie al een verschil bestaat in de manier waarop mannen en vrouwen communiceren. Mannen doen dit graag snel en effectief met als doel direct actie te kunnen ondernemen of om tot een geschikte oplossing te komen. Tevens wordt genoemd dat mannen vrij direct communiceren. In het fenomeen mansplaining kan dat worden teruggevonden, de man legt iets vrij direct aan de vrouw uit.

Een andere verklaring voor het mansplainen komt vanuit het idee van een alpha mannetje. Deze man heeft veel zelfvertrouwen en weet waar hij het over heeft. Ook is dit type man niet bang om een gesprek aan te gaan en zijn mening te ventileren. Mannen zouden dolgraag zo’n man zijn en vrouwen zijn niet uit de buurt van het alpha mannetje weg te slaan. Omdat de alpha man veel zelfvertrouwen heeft, en dus weet waar hij het over heeft, kan dit een mogelijke verklaring zijn voor mansplainend gedrag.

Vrouwen
Het vrouwelijke geslacht heeft ook zeker een belangrijk aandeel in het mansplainende gedrag van het mannen: “ik vermoed dat niemand het met zijn uitleg eens was, of zelfs maar naar hem luisterde, maar we lieten hem gewoon doorpraten”, beschrijft Pauline Bijster in een artikel op de site van HP/De Tijd. Ook herkenbaar voor vrouwen. Want hoewel wij echt wel kennis hebben van hoe de motor van een auto in elkaar zit, wat er speelt in de politiek en wat er precies gaande is tussen Oekraïne en Rusland, we zeggen het niet altijd. We blijven braaf meeknikken en laten de man lekker doorgaan met mansplainen waardoor hij wellicht niet doorheeft dat hij iets uitlegt wat we allang weten.

En hoewel mannen dol zijn op dingen uitleggen, is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen toch echt meer praten dan mannen, en dan vooral graag over hun emoties en hoe ze zich hier precies bij voelen. De FoxP2-proteïne bevordert de communicatiedrang en zorgt ervoor dat vrouwen ongeveer 13.000 woorden per dag meer zeggen dan mannen. Onderzoekers van de Universiteit van Maryland toonden aan dat vrouwen 30% meer van dit FoxP2-proteïne bezitten dan mannen. Vrouwen praten dus meer en doen dit vooral om een sociale band te krijgen en voor aandacht en begrip. Dus terwijl mansplaining veronderstelt dat mannen meer dingen uitleggen aan vrouwen, blijken vrouwen veel meer te praten dan de mannen doen.

Conclusie
De moraal van het verhaal? Zowel mannen als vrouwen hebben een aandeel in het fenomeen mansplaining. Mannen leggen graag dingen uit aan vrouwen, wellicht omdat ze dol zijn op direct communiceren of een echt alpha mannetje zijn. Vrouwen laten de mansplainende mannen gewoon doorpraten en maken zich zelf soms ook schuldig aan veel praten. Dus lieve lezers, ben je man, let er dan op dat je niet al te veel uitlegt aan het andere geslacht. En vrouwen, zeg het gewoon als een man je iets uitlegt wat je stiekem allang weet!

 

Bronnen:
http://scienceblogs.com
http://www.hpdetijd.nl
http://www.guernicamag.com
https://decorrespondent.nl/
http://www.studenten.net
http://www.mannenpraat.com/
http://vandaagvrouwenversieren.nl/
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!