Waarom nagellakremover voor nagellak?

2 minuten

Ooit gehad dat je net je nagels gelakt hebt en per ongeluk je kunstwerk verpest? Of dat het na enkele dagen zo irritant begint af te bladderen? Bij de dames komt dit alles bekend voor. We kunnen de nagellak er natuurlijk vanaf pulken, maar als een echte diva grijp je natuurlijk naar nagellakremover.

Gelukkig speelt de industrie in op wat wij aantrekkelijk vinden, dus heb je keuze zat. De een heeft liever nagellakremover met aceton, de ander liever zonder aceton. Stel je nog meer eisen, dan kan je een nagellakremover met hydraterende glycerol kiezen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar remover met een paars kleurtje. Hoe fancy ze ook zijn, alle removers klaren de klus.

WRM remover?
Het antwoord hierop ligt allemaal aan de polariteit/oplosbaarheid van nagellak in nagellakremover. Remover bestaat overwegend uit aceton of ethylacetaat; deze stoffen lossen nagellak op omdat zij evenals nagellak apolair zijn. Een kort voorbeeld: zout (polair) lost op in water (polair oplosmiddel), maar als jij  zout in olie probeert op te lossen kan je uren verwoed blijven roeren. De zoutkorrels zullen namelijk als bakstenen op de bodem blijven liggen zonder op te lossen, omdat olie apolair is. Daarom zal je er ook nooit in slagen nagellak met water van je nagels af te krijgen. Gelukkig maar, want stel je voor dat je kunstwerkjes na elke keer handenwassen verknald worden.

Wat is polariteit?
Polariteit is een stofeigenschap. Om polariteit te begrijpen kijken we naar een van de simpelste moleculen die er bestaan, namelijk het watermolecuul. Het molecuul is gepolariseerd door het verschil in elektronegativiteit tussen zuurstofatomen en waterstofatomen.  De zuurstofatomen zijn in vergelijking met waterstofatomen negatief, de waterstofatomen zelf zijn positief. Omdat watermoleculen gepolariseerd zijn lost keukenzout, dat uit positieve natriumionen en negatieve chloride-ionen bestaat, in water op. Hierbij worden de positieve natriumionen door het negatieve deel van het water omringd en de negatieve chloride-ionen door het positieve deel. Bij apolaire stoffen zoals olie, aceton en nagellak is de ladingsverdeling in mindere mate of helemaal niet aanwezig. Over het algemeen geldt daarom dat polaire stoffen in polaire oplosmiddelen oplossen zoals zout in water, en apolaire stoffen, in dit geval nagellak, in apolaire oplosmiddelen zoals aceton of ethylacetaat (lees: nagellakremover) oplossen.

30.06.2014 - Consuela - WRM nagellakremover 1 30.06.2014 - Consuela - WRM nagellakremover 2
Figuur 1: Oplosbaarheid van keukenzout in water

Leuk weetje ter afsluiting: wist je dat je nagellak met nagellak kan verwijderen?

 

Bronnen tekst:
Fisicaconamor.blogspot.com
www.basischwater.nl
http://www.basischwater.nl/informatie-over-water/water-sterk-oplossend-middel/

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!