Waarom plassen kapuchijnapen over hun handen?

2 minuten

Hey beste lezers, probeer dit eens thuis: volgende keer als je naar het toilet moet gaan, doe dit dan niet en plas over je handen heen. Heb je het gedaan? Ja? Weirdo! Bij ons mensen wordt er met een frons gekeken naar hen die urineren over hun handen, we vinden het toch vies en niet zo hygiƫnisch. WRM ik hier trouwens over begin? Nou, bij kapuchijnaapjes ligt dit heel anders, deze kleine ventjes van nog geen halve meter lengte gebruiken plas op hun handen alsof het handlotion is. Nee serieus, wetenschappers hebben deze kleine aapjes geobserveerd en steeds zien ze dat ze over hun handen heen plassen. En het zijn niet alleen de vieze buitenstaander aapjes met rare trekken, nee ze doen het allemaal. Maar WRM plassen deze aapjes dan over hun handen? Zijn ze allemaal gestoken door kwallen? Ruikt het lekker? Lees verder.

WRM plassen
Wetenschappers observeren al jaren apen. Dit om meer te leren over hoe de natuur werkt en omdat het gewoon heel grappig is om naar apen te kijken. Toen het wetenschappers voor het eerst opviel hoeveel kapuchijnapen eigenlijk over hun handen heen plassen zochten ze meteen een verklaring. De eerste theorie was dat deze apen over hun handen heen plassen om zo hun lichaam af te koelen als het buiten te warm wordt (kunnen ze niet zwemmen in een rivier ofzo?). Na wat tests waarbij de wetenschappers de temperatuur verhoogden en verlaagden, zagen ze dat de apen toch evenveel bleven plassen op hun handen. Deze theorie kon dus de prullenbak in. Wat ze daarna opviel was dat de alfa-mannetjes van de groep zodra ze aandacht kregen of wilden van vrouwtjes twee keer zoveel begonnen te plassen over hun handen en zich helemaal in smeerden met hun plas(stel je voor dat iemand dat zou doen in een club om chicks te fixen). Ook zagen ze dat zodra twee aapjes vochten en eentje het gevecht verloor, hij zich baadde in zijn eigen urine. Door deze twee bevindingen dachten de wetenschappers dat het plassen over zichzelf een manier was van sociale communicatie. Om bijvoorbeeld aan te geven dat je aantrekkelijk bent en zin hebt in seks, of in het geval van het aapje: dat zielig was en een gevecht verloor, om aandacht en sympathie te vragen van je mede aapjes.

Om de theorie te testen of het plassen gebeurt om aandacht van vrouwen te vragen, lieten ze vrouwtjes ruiken aan de urine van twee aapjes. De urine van een volwassen alfa man aapje, en de urine van een jong niet zo alfa aapje. Tijdens het ruiken scanden ze de hersenen van de vrouwtjes apen en zagen dat ze bij het ruiken van het alfa mannetjes urine meer hersenactiviteit vertoonden. Het lijkt erop dat de mannetjes via hun urine communiceren en hun sociale en seksuele status hiermee kunnen aantonen. Conclusie, urine bij kapuchijn aapjes wordt gebruikt voor communicatie, en om vrouwtjes aan te trekken. Ergens heb ik het gevoel dat R Kelly dit heel tof zou vinden als hij dit las.

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!