Waarom ruikt zweet?

1 minuut

Je staat je weer eens uit te sloven op de hardloopband.. Klotsende oksels zijn het gevolg. Op dat moment gebeurt datgene waar je al bang voor was; je ruikt een luchtje dat je liever niet had geroken. Zweet. Sinds de jaren zestig bestaat de deodorant in een spuitbus, waarmee we proberen deze luchtjes te verhullen. Helaas lukt dat niet altijd even goed. Dat zweetluchtje kan soms voor gênante situaties zorgen. WRM ruikt zweet soms en wat zijn de beste tips om dit luchtje te verhullen?

Klier niet zo!
De mens heeft twee verschillende soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren zitten over je hele lichaam en deze spelen vooral een rol bij de regulatie van de temperatuur van je lichaam. De apocriene zweetklieren zijn de boosdoeners als het gaat om de zweetlucht. Deze zweetklieren bevinden zich ook niet overal, maar slechts op een aantal delen van je lichaam: de oksels, huid rond de anus en rond de tepels. Ze ontwikkelen zich in de puberteit.

De geur van zweet ruik je pas wanneer het zweet terecht komt op het huidoppervlak. Het zweet wordt door bacteriën omgezet in een substantie die deze karakteristieke zweetgeur heeft. Daarnaast heeft eten ook invloed op de geur van je zweet. Heb je wel eens teveel knoflook gegeten of naast iemand gezeten in de trein die teveel knoflook gegeten had? Dan weet je waar ik het over heb. Deze geur komt er net zo hard je poriën weer uit als je het gegeten hebt. Ook kerrie, uien en alcohol kunnen de geur van je zweet beïnvloeden. Ruikt je zweet tijdens het sporten wel eens naar ammoniak? Dan heb je te zwaar getraind en te weinig gegeten. Het lichaam gaat op dat moment eiwitten verbranden, wat ammoniak als eindproduct heeft. Ook dit ruik je.

Wat te doen tegen de zweetlucht?
– Eet niet te veel van de bovenstaande beschreven voedingsmiddelen
– Drink veel water
– Was jezelf dagelijks goed
– Schone, katoenen kleding dragen (dus geen synthetische)
– Onthaar je oksels
– Maak je oksels goed schoon voor je er deodorant op spuit

Bron tekst:
http://www.gezondheidsnet.nl/zweten/zweet-het-hoe-en-waarom
http://www.gezondheidsnet.nl/zweten/waarom-zweet-stinkt

Hoeveel liefde voor dit artikel?
*****1vote
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!