Waarom tintelen onze voeten als ze slapen?

2 minuten

Een van de weinige voordelen van klein zijn, is dat ik overal in, tussen of onder pas. Dat is handig als ik twaalf uur in de economy class moet zitten, maar ook zeker bevorderend voor de soepelheid waarmee ik door het leven ga. Ik heb dan ook de gewoonte ontwikkeld om veel in kleermakerszit te zitten en dat ook daadwerkelijk comfortabel te vinden. Daarnaast trek ik ook graag mijn benen op als ik op een stoel zit, zodat ik op mijn voeten ga zitten. Dit gaat allemaal goed tot het moment waarop ik wil opstaan en abrupt door mijn voeten zak, gevolgd door een soort tintelende, stekende pijn. Wat binnensmonds gevloek en een paar hinkjes later trekt dit nare gevoel gelukkig weer weg en kan ik mijn voeten weer vrij bewegen. En toch vraag ik me af waar deze sensatie vandaan komt: WRM tintelen onze voeten als ze slapen?

Het fenomeen dat in de volksmond slapende ledematen genoemd wordt, staat in de medische wereld beter bekend als paresthesia (afkomstig van het Griekse para (‘abnormaal’) en aisthesia (‘gevoel’)) en wordt gekarakteriseerd door het slap worden van ledematen en de typische, tintelende sensatie. Ondanks dat er aandoeningen zijn die chronische paresthesia tot gevolg hebben, gaat het hier meer om de huis-tuin-en-keukenvariant die we allemaal kennen. Deze vorm van paresthesia wordt ook wel trasient paresthesia genoemd en verdwijnt veelal na een aantal seconden tot enkele minuten.

Uiteraard kunnen we allemaal raden dat trasient paresthesia veroorzaakt wordt door een slechte lig- of zithouding. Wanneer je bijvoorbeeld op je arm in slaap valt, wordt je arm bekneld en daarmee ook de zenuwen en bloedvaten die daar lopen. Aangezien onze zenuwen de verbinding zijn tussen de hersenen en het lichaam, heeft het afknellen van de zenuwen tot gevolg dat de hersenen (gedeeltelijk) het contact verliezen met je arm. Omliggende zenuwen die niet worden afgekneld worden in een dergelijke situatie extra gestimuleerd, wat het tintelen tot gevolg heeft. Dat sommige zenuwen helemaal geen informatie meer doorgeven en andere juist heel veel, is voor de hersenen een signaal dat er iets niet lekker zit en de lichaamshouding aangepast moet worden. Het tintelende gevoel in je arm werkt dus als een beschermingsmechanisme om blijvende zenuwschade te voorkomen.

Het feit dat je arm even niets waard is en slap aanvoelt, heeft er alles mee te maken dat er een slechte doorbloeding is door afgeknelde bloedvaten en dat de spieren in je arm daardoor slap worden. Dit verdwijnt wanneer je van houding verandert en de normale bloedstroom weer op gang komt.

Ondanks dat ik dus graag in de meest onmogelijke posities zit, moet ik wellicht wat vaker overwegen om mijn zenuwen te sparen en mijn hersenen minder het gevoel te geven dat ze de controle over mijn ledematen verliezen…

 

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!