Waarom trakteren we op onze verjaardag?

1 minuut

Taarten, brownies, hapjes uit de frituur… Allemaal traktaties die we maar al te graag uitdelen op school, werk of waar dan ook als we jarig zijn. Wist je dat Nederland een van de weinige landen is waar de jarige trakteert? In de meeste landen is het de gewoonte dat de jarige traktaties krijgt. De grote vraag is dus: WRM trakteren we op onze verjaardag?

Bijgeloof
Naast dat de jarige cadeautjes krijgt, is het in Nederland heel gebruikelijk dat de jarige ook wat lekkers uitdeelt. Deze traditie is ontstaan uit bijgeloof. Dat schrijft namelijk voor dat iemand die verjaart de hele dag gul en hartelijk moet zijn, omdat dat een positieve invloed heeft op het jaar dat komen gaat. Dit bijgeloof wordt tot op de dag van vandaag nog steeds aangehaald.

En in andere landen dan? Nederland is eerder uitzondering dan regel als het gaat om jarigen die trakteren. In veel andere landen hebben ze weer eigen tradities. Zo is op Mexicaanse kinderfeestjes steevast een piñata te vinden, waar kinderen tegenaan kunnen slaan. Als ze hard genoeg slaan, breekt de piñata en vliegen verschillende snoepjes, confetti en kleine cadeautjes in het rond.

Jarig zijn was vroeger niet altijd pijnloos. Zo waren in Ierland verjaardagsklappen een traditie en was het in Rusland een gewoonte om jarige mensen aan de oren te trekken. Gelukkig worden deze tradities nu niet meer nageleefd.

Nog wat inspiratie nodig voor een leuke traktatie? Zie dit leuke filmpje!

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/waarom-wordt-een-verjaardag-gevierd http://www.lecavzw.be/tradities/rituelen/verjaardag

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!