Waarom vieren we Tweede Kerstdag in Nederland?

2 minuten

Wie doet het niet? Een bezoekje aan de meubelboulevard, langs bij de schoonfamilie en daarna nog meer lekker eten en gezelligheid. Kortom, een korte samenvatting van de bezigheden tijdens Tweede Kerstdag. In Nederland mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we na kerstavond en Eerste Kerstdag nog een feestdag mogen vieren. Dit is ook het geval in onder andere België, Oostenrijk, Duitsland en Italië. Toch zijn er ook landen waar Tweede Kerstdag geen feestdag in en dus niet wordt gevierd. Over het algemeen kan gesteld worden dat in Europa Tweede Kerstdag wordt gevierd terwijl dit in de Verenigde staten niet het geval is. WRM vieren wij in Nederland Tweede Kerstdag en wordt het in andere landen niet gevierd?

Eerst even een klein lesje van de Nederlandse geschiedenis. Toen het Christendom opkwam, werden veel tradities die al bestonden omgezet naar katholieke feestdagen. Hierdoor ontstond er ook de kersttijd, namelijk de periode tussen 25 december en 6 januari. In deze tijd werden er vier kerstdagen gevierd. De Tweede Kerstdag, namelijk 26 december, stond hierbij in het teken van Sint Stefanus. Deze vier Kerstdagen werden in de loop van de tijd teruggebracht naar twee Kerstdagen. Het vieren van Vierde Kerstdag ging als snel verloren en in 1733 werd Derde Kerstdag ook afgeschaft. In de 18e eeuw werd er nog gesproken over het afschaffen van Tweede Kerstdag maar dit is nooit doorgezet. In 1964 werden de twee Kerstdagen daarom officieel uitgeroepen tot vrije dagen  voor alle Nederlanders. In Nederland worden de feestdagen in de wet daarom ook als volgt beschreven:

Algemeen erkende feestdagen in de zin van de wet zijn: de Nieuwjaarsdag, de Christelijke tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, de Hemelvaartsdag, de dag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd en de vijfde mei.”

In de Verenigde Staten zijn echter andere kersttradities dan wij in Nederland kennen. Ten eerste vieren zij hier kerstavond en Eerste Kerstdag. Op de ochtend van Eerste Kerstdag, 25 december, geven zij cadeautjes aan elkaar. Deze worden volgens de traditie gebracht door Santa Claus, wat een verbastering is van onze Sinterklaas. Santa Claus heeft een slee die door rendieren wordt getrokken en ook een zak vol met cadeautjes. Bij dit alles wordt Santa Claus geholpen voor elfjes. Niet iedereen in de Verenigde Staten viert Kerstmis. Daarom wensen ze elkaar ook meestal geen Merry Christmas maar Happy Holidays.

Toch staat het vieren van Tweede Kerstdag in Nederland regelmatig ter discussie. Hier kunnen verschillende argumenten worden gegeven. Ten eerste is de betekenis van Tweede Kerstdag, en andere Christelijke feestdagen, al langere tijd niet meer heel bekend. Mensen gaan op Tweede Kerstdag vooral naar de meubelboulevard of gaan bij de schoonfamilie op bezoek. Ook kan er iets gezegd worden van het feit dat iedereen vrij is op deze dag. Moeten de mensen niet gewoon kunnen kiezen wanneer ze een vrije dag opnemen? Dit zou ook beter zijn voor de economie.

Gelukkig vieren we dit jaar Tweede Kerstdag nog als vanouds. Dus geniet er van, op naar de meubelboulevard en daarna lekker gourmetten!

Bron tekst:
nrc.nl
isgeschiedenis.nl
verenigdestanden.inf

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!