Waarom verschijnen er in de zomer sproetjes op mijn neus?

1 minuut

Sproeten, je houdt ervan of je haat ze. Alhoewel sproeten tot één van de zeven schoonheden behoren, zijn er met name veel vrouwen die ze liever verbergen onder een laag foundation. Ik ben zelf heel blij met mijn zomersproeten. Niet alleen omdat er dankzij sproeten weer wat leven in mijn anders bleke gezicht komt, maar ook omdat het krijgen ervan een teken is van de start van het lente- en zomerseizoen.

Verschillende soorten sproetjes
Sproeten zijn op te delen in twee categorieën: de genetisch bepaalde sproeten en de zomersproeten. Genetisch bepaalde sproeten ontstaan op jonge leeftijd (vaak bij vrouwen) en zijn het meest op de armen en het gezicht te vinden. Deze sproeten zijn er in principe het hele jaar door, maar in de zomer kunnen ze wat donkerder worden. Zomersproeten zijn er daarentegen alleen als de zon schijnt. Ze ontstaan onder invloed van de uv-straling van de zon en verschijnen vooral rondom de neus (bij vrouwen) en op de romp (bij mannen).

Wat zijn sproeten?
Melanine is het pigment dat onze huid, haar en ogen kleur geeft. Daarnaast bepaalt het pigment de intensiteit van de huidskleur. De belangrijkste functie van melanine is dat het ons lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden, zoals uv-straling en giftige stoffen. Een bruine teint beschouwen we vaak als mooi en we noemen het ook wel ‘een gezond kleurtje’, maar eigenlijk is het bruin worden een verdedigingsmechanisme van de huid. De pigmentcellen in de huid maken melanine aan om gevaar van buitenaf tegen te gaan; het bijeffect is dat onze huid donkerder wordt.

Sproeten zijn eigenlijk ophopingen van melanine in de huid. Ze ontstaan als de melanine niet gelijkmatig verdeeld is. Als de zon schijnt, wordt er meer melanine gemaakt en lichten deze ophopingen van melanine op. Hierdoor verschijnen er sproetjes of worden de sproeten die je al had donkerder. De reden dat er in de lente en zomer sproetjes op mijn en jouw neus verschijnen, is dus omdat we dan meer in de zon zitten, waardoor we een grote hoeveelheid melanine moeten verwerken. Of je ze nou mooi vindt of niet, het ontstaan van sproeten heeft in elk geval een prettige oorzaak!

Afbeelding: Christian May via Flickr

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!