Waarom hebben we verstandskiezen?

2 minuten

Verstandskiezen, bij sommige mensen komen ze nooit door en hoeft er niets mee te gebeuren. Helaas kan het ook zo zijn dat verstandskiezen andere tanden in je mond opzij drukken, wat voor irritatie en pijn kan zorgen. Het zorgt vaak meer voor last dan dat je er gemak van hebt. WRM hebben we ze dan eigenlijk?

Verre stand of verstand?
Een verstandskies zou verstandskies heten omdat het even duurt voordat ze doorkomen. Verstandskiezen komen meestal namelijk door vanaf je 17e tot en met je 25e jaar. Volgens sommigen komt ook het verstand met de jaren en zo zou deze kies aan zijn naam zijn gekomen.

Ook in andere landen wordt het een ‘wijsheidstand’ genoemd, zoals in Engels de wisdom teeth en in België de wijsheidstand. De benaming zou net als vele andere medische termen afstammen van de Latijnse taal, namelijk dens sapientiae: tand der wijsheid. Het is dus onwaarschijnlijk dat de kies zo genoemd wordt omdat hij ver achter in de mond staat, omdat in de taal al terug te vinden is dat het ging om een wijsheids- ofwel een verstandskies.

Overblijfsel uit de prehistorie?
De verstandskies heeft dezelfde functie als alle andere kiezen in onze mond, namelijk het vermalen van voedsel waardoor dit beter verteerd kan worden. De verstandskies is een overblijfsel uit de prehistorie, waar überhaupt de tanden een belangrijke rol speelden in de overleving. Wat men toen at, was vaak rauw en onbewerkt. Vlees, noten en bijvoorbeeld wortels waren dagelijkse kost. Deze voedingswaren vereisten een vermogen om voedsel fijn te malen.

Op een gegeven moment begon de mens rechtop te lopen en daarom kregen onze handen en armen een steeds grotere rol in het verkrijgen van voedsel. Daarna werd de kaak steeds kleiner, er was dus steeds een beetje minder ruimte over voor de tanden. De verstandskies zit hierdoor vaak in de weg.

WRM?
Verstandskiezen brengen vaak problemen met zich mee. Dit komt dus door onze smallere kaak, wat ervoor zorgt dat de kies in de verdrukking komt en lastig te bereiken is met poetsen. De kies is tegenwoordig eigenlijk een beetje overbodig. Het voedsel dat we nu eten, vereist niet meer per se een goed stel tanden. Tegenwoordig kun je je voedsel zelfs pureren. De kans is groot dat dit de reden is dat bij een derde van de bevolking al één of meerdere verstandskiezen missen: we hebben ze toch niet nodig. De kans bestaat zelfs dat over honderden jaren de verstandskies helemaal niet meer bestaat..

Bron tekst:
Bemmagazine.nl/Zijn-mensen-zonder-verstandskiezen-verder-ontwikkeld
Willemwever.nl/waarom-heb-je-een-verstandskies

Hoeveel liefde voor dit artikel?
     0votes
Thanks! We zullen er meer liefde in stoppen.

Zonder vragen geen antwoorden!
Bij het WRM magazine onderzoeken we dagelijkse fenomenen waarvan we weten dat ze zo zijn, maar nog niet waarom ze zo zijn.

Alles over WRM? Magazine

Abonneer

Abonneer je nu op de WRM? Nieuwsbrief!